Dr. Čusek Adamić: Osoba oboljela od bolesti Zapadnog Nila izliječena, no zarazila se ovdje

M.P./Varaždinske vijesti | 4.9.2018. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćenjem izvijestio kako je među oboljelima od bolesti Zapadnog Nila i jedna osoba iz Varaždinske županije, voditeljica Higijensko-epidemiološke djelatnosti pri ZZJZ Varaždinske županije Katica Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiologije, ističe kako se osoba zarazila ovdje.

- Imamo prijavljeni i obrađeni prvi slučaj oboljelog od groznice Zapadnog Nila u Varaždinskoj županiji. Oboljela osoba živi u našoj županiji i zarazila se ovdje. U kliničkoj slici razvila je meningitis i tijekom obrade meningitisa potvrđen je West Nile virus. Pacijent je dobrog općeg stanja i bolest je sanirana, odnosno uspješno izliječena bez razvoja drugih komplikacija – kaže dr. Čusek Adamić dodavši da je ovo samo potvrda onoga što znamo - da je virus prisutan i Hrvatskoj.

Županijski ZZJZ, dodaje, prijašnjih godina nije detektirao ovaj virus.

- Ovo nam je prva prijava i potvrda, a otkriven je zato jer se ciljano razmišljalo o mogućoj infekciji s obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju - ističe dr. Čusek Adamić.

Na pitanje što se može učiniti po pitanju prevencije širenja virusa, napominje da Grad Varaždin redovito provodi mjere dezinsekcije komaraca.

- Štoviše, ovih se dana provodi tretman, a to radi naša DDD služba ULV metodom. Odnosno, metodom zamagljivanja. Inače, u Programu mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti – dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija na području Varaždinske županije za sve jedinice lokalne samouprave ZZJZ predlaže mjeru dezinsekcije kao preventivnu mjeru kojom se uništavaju komarci, a time i uzročnici bolesti koje prenose - pojašnjava dr. Čusek Adamić napomenuvši kako spomenutu mjeru u našoj županije provode tek gradovi Varaždin i Ludbreg te četiri općine, ostali ne.

- Edukacija stanovništva o higijeni svoga okoliša je važna preventivna mjera. Naš je slogan „izlij vodu da komarci ne bodu“ - zaključuje.

K3_Letak-komarci_za-tisak3_1-page-001.jpg

K3_Letak-komarci_za-tisak3_1-page-002.jpg