Dožupan Paljak na proslavi Oluje u Kninu: Sjećanje na naše heroje ne smije nestati Foto: Varaždinska županija

Dožupan Paljak na proslavi Oluje u Kninu: Sjećanje na naše heroje ne smije nestati

Varaždinske vijesti | 6.8.2018. u 15:45h | Objavljeno u Aktualno

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, prisustvovao je svečanosti obilježavanja 23. godišnjice vojno–redarstvene akcije Oluja u Kninu.

Nakon okupljanja na glavnom kninskom trgu, prijavka Predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, polaganja vijenaca, uzvanici su krenuli na Kninsku tvrđavu. Na samoj tvrđavi odana je počast poginulim i nestalim braniteljima. Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, u "Oluji" je poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1.100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo. Ovaj povijesni datum za Republiku Hrvatsku ujedno je proglašen i Danom hrvatskih branitelja.

Točno u podne prije 23 godine na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava.

- Ovaj dan je za nas Hrvate, a posebno za nas Varaždince, vrlo emotivan i drago mi je što sam imao čast u ime Varaždinske županije biti ovdje u Kninu. Naša 7. Gardijska brigada je uz 4. brigadu prva ušla u Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune. To je nešto što se ne zaboravlja, to je nešto čega se moramo uvijek sjećati i što moramo dostojno obilježavati. Sjećanje na naše heroje ne smije nestati – naglasio je Paljak.

U jučerašnjem zračnom programu sudjelovali su i borbeni zrakoplovi - dva hrvatska MiG-a 21, helikopteri Kiowe te kanaderi, a ispaljena su i 23 počasna plotuna u spomen na 23 obljetnicu VRO Oluja.

knin-oluja-paljak_1.jpg

knin-oluja-paljak_2.jpg