DOZNAJEMO Varaždin postaje središte izvrsnosti u školovanju pilota

| 11.12.2017. u 17:22h | Objavljeno u Aktualno

Temeljem nastavka suradnje Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) te austrijske tvrtke Diamond Aircraft Industries GmbH (DAI) i njihove tvrtke kćeri Diamond Aviation Center (DAC), protekle su srijede na varaždinski aerodrom sletjela dva zrakoplova DAI-a koje će ubuduće kao operator koristiti Hrvatsko zrakoplovno nastavno središte (HZNS, pilotska škola), jedna od prvih hrvatskih odobrenih organizacija za osposobljavanje pilota (ATO).

Iz FPZ-a ističu kako je to vrhunac višegodišnjih napora na realizaciji projekta promocije Varaždina kao središta izvrsnosti u školovanju civilnih pilota.

- Ideja je zajednički produkt FPZ-a, koji već više od 25 godina školuje dokazano kvalitetne pilote koji su danas cijenjeni struč- njaci i lete po cijelom svijetu, te DAI-a koja je svojom inovativnom tehnologijom korištenom u izradi školskih aviona napravila kvantni skok u tehnologijama korištenim u školovanju civilnih pilota - kaže šef školstva i instruktor letenja HZNS-a Goran Kovačić dodavši da prošlotjedno slijetanje dva zrakoplova DAI-a na varaždinski aerodrom predstavlja tek prvi korak u realizaciji planiranog projekta.

Aerodrom promo 15 898x600

Inače, on je jedan od ukupno petorice instruktora letenja HZNS-a koji su nedavno prošli jednotjednu obuku u DAI-ovom nastavnom centru u Austriji za letenje na njihovim avionima koji su i preuzeti te će biti na raspolaganju za pokretanje navedenog projekta.

Usto, među njima j e bio i Damir Lesar, instruktor letenja iz Varaždina, koji već gotovo devet godina radi za FPZ/HZNS i obučava pilote, kao i kolege Boris Popović, Stjepan Žabčić i Predrag Crnko. Voditelj obuke za FPZ/ HZNS bio je Martin Scherrer, šef školstva i letačkih operacija austrijskog Diamonda...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u