Donacijom 60.000 kuna Grad Varaždin pomogao u nabavci operacijske svjetiljke za OB Varaždin Foto: Krešimir Đurić; OB Varaždin

Donacijom 60.000 kuna Grad Varaždin pomogao u nabavci operacijske svjetiljke za OB Varaždin

| 23.4.2019. u 14:44h | Objavljeno u Aktualno

Donacijom 60.000 kuna iz gradskog proračuna, Grad Varaždin pomogao je Općoj bolnici Varaždin u nabavci operacijske svjetiljke za potrebe ortopedske operacijske dvorane.

Gradonačelniku Ivanu Čehoku danas je na donaciji zahvalio dr. Nenad Kudelić, ravnatelj opće bolnice Varaždin, dodavši da ukupna vrijednost svjetiljke iznosi 111.000 kuna.

donacija_bolnica_varazdin_5_lampa_ortopedija.JPG

- U dvorani u kojoj operiraju naši ortopedi godišnje se izoperira više od 800 pacijenata, tako da će ovaj komad medicinske opreme u svakom slučaju biti dobro iskorišten. U našoj bolnici već dugo postoji ideja izgradnje novog operacijskog bloka, koji je krajnja nužnost za opstanak i daljnji razvoj naše bolnice, no do tada mi moramo raditi i operirati u postojećim prostorima. Operacijske dvorane izgrađene su 1978. godine i da bismo mogli pratiti svjetske trendove, moramo kontinuirano ulagati i u te prostore - napomenuo je Kudelić.

donacija_bolnica_varazdin_1.JPG

Varaždinski gradonačelnik je podsjetio da je Grad ove godine već donirao 400.000 kuna za uređenje prostorija za smještaj MR-a, ali i da na druge načine pomaže bolnici.

- Grad Varaždin cijelo vrijeme pomaže bolnici, iako formalno nije nadležan za zdravstvo i bolnice. Donirali smo i 400.000 kuna za uređenje prostorije za smještaj MR-a, a u dvije godine Grad će izdvojiti i preko milijun kuna za stambeno zbrinjavanje liječnika. Četiri stana u Hrašćici su već podijeljena prema listi koju je napravila bolnica, a za još četiri stana čekamo uporabnu dozvolu te će biti spremni bilo za one koji žele ostati ovdje ili kako bismo privukli liječnike da dođu raditi u Varaždin, jer svi znamo da je manjak liječnika i medicinskih sestara, ne samo u našoj bolnici nego u cijeloj Hrvatskoj. Doniramo sredstva i za edukacije i školovanje liječnika, specijalizacije, odlaske na kongrese, nabavu opreme i literature... to kontinuiramo radimo, ovisno o potrebama liječnika. Danas smo s ravnateljem razgovarali i o tome da se u bolnici napravi jedan vrtić za djecu zaposlenika bolnice. Čekamo da se napravi projekt, kako bi se na jesen započelo i s time - rekao je Čehok, koji je s ravnateljem bolnice razgovarao i o mogućnosti da se pronađe način za oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju zgrade objedinjenog hitnog prijema.

donacija_bolnica_varazdin_2.JPG

Gradu Varaždinu na donaciji je zahvalio, u ime osnivača bolnice - Varaždinske županije, i zamjenik župana Robert Vugrin, istaknuvši važnost opremanja zdravstvanih ustanova.

- Pozitivan pomak u opremanju zdravstvenih ustanova postignut putem europskih projekata, pa je tako Centar za palijativnu skrb u Novom Marofu, koji je vrijedan 52 milijuna kuna, opremljen opremom vrijednosti 14 milijuna kuna. U OB Varaždin je u provedbi projekt objedinjenog hitnog bolničkog prijema s dnevnom bolnicom, vrijednosti 70 milijuna kuna, a vrijednost opreme iznosi 25 milijuna kuna. I za operacijski blok, za koji još nažalost nemamo vremenski okvir kada bi se mogao urediti, najvrijednija je komponenta upravo oprema za operacijske sale i jedinicu intenzivnog liječenja, zato su i ovakve donacije uvijek dobrodošle - rekao je Vugrin, koji je, kao i Čehok, pozvao i druge jedinice lokalne samouprave da donacijama pomognu bolnici.

Dr. Marko Hlebar, pročelnik Službe za kirurške bolesti OB Varaždin, istaknuo je važnost nabavke ovakve opreme, osobito s obzirom na sve veći obim posla.

- Ova je lampa vrlo bitan dio u operacijskoj sali jer omogućava dobru preglednost i vidljivost kod izvođenja operacijskih zahvata, a dosadašnja je lampa bila instalirana kod izgradnje same zgrade kirurgije, dakle prije 40 godina - napomenuo je Hlebar.