Dok se povećavaju računi za otpad, Općina Vidovec oslobodila od plaćanja samce, staračka domaćinstva i korisnike minimalne naknade

vv | 3.2.2019. u 09:24h | Objavljeno u Aktualno

Dok se povećavaju računi za odvoz komunalnog otpada, Općina Vidovec jedna je od rijetkih koja ih smanjenje. Naime, tu su oslobođeni od plaćanja računa za odvoz smeća svi samci, staračka domaćinstva od 65 godina i nadalje, kao i korisnici zajamčene minimalne naknade. Njihove račune u potpunosti plaća Općina, odnosno svi građani koji pune općinski proračun.

Već niz godina u općini Vidovec provodi se selekcija otpada na kućnom pragu, a domaćinstvima je na raspolaganju mogućnost odvajanja otpada u pet različitih posuda i vreća. Tome doprinosi i dobra suradnja  Općine sa poduzećem Čistoća iz Varaždina, koja odvozi smeće na općinskom području.

Općina se javila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša putem kojeg će se nabaviti posude za plastiku u vrijednosti većoj od 300.000 kuna  a i prošla je na natječaju za sredstva iz EU fondova (Operativni program konkurentnost i kohezija) u iznosu od 1,2 kuna, koja će se iskoristi za edukaciju stanovništva u razvrstavanju otpada. Također se intezivno traži lokacija za izgradnju reciklažnog dvorišta, kojim će se žiteljima općine osigurati zbrinjavanje ostalog otpada koji se ne sakuplja putem postojećih posuda.

-Naš cilj je da Općina Vidovec preuzme primat kao zelena i energetski učinkovita općina, a tome zasigurno doprinosi, uz spomenute projekte, i postavljenje LED rasvjete. Za cijelu općinu napravljen je projekt zamjene postojećih rasvjetnih tijela javne rasvjete, a do sada je postavljeno 320 novih rasvjetnih tijela. Za ovu godinu se predviđa postavljanje još 70 novih rasvjetnih tijela, napominjeje načelnik općine Bruno Hranić.