Djeca najviše vole jesti mrkvu i piletinu, a fini im i špek! Foto: Ilustracija/Pexels

Djeca najviše vole jesti mrkvu i piletinu, a fini im i špek!

VV | 7.6.2023. u 17:38h | Objavljeno u Aktualno

Koliko majki u Hrvatskoj doji, koje su namirnice koje se prve uvode mališanima, a koji mesni proizvod apsolutni broj jedan po preferencijama naših najmlađih? Odgovore na ta i još mnoga pitanja dalo je istraživanje prehrambenih navika dojenčadi i djece do devet godina na području Hrvatske, čiji su preliminarni rezultati predstavljeni danas u Zagrebu, uoči Svjetskog dana sigurnosti hrane, koji se obilježava 7. lipnja.

Istraživanje je provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) od 2017. do 2022. godine. Partneri na projektu su Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- Ovo istraživanje od iznimne je važnosti, jer smo dobili egzaktan uvid u prehranu naših najranjivijih skupina, dojenčadi i djece do devet godina. Njegova specifičnost je u načinu prikupljanja podatka, sukladno EU MENU metodologiji, čime smo dobili podatke koji su višestruko primjenjivi te usporedivi s istraživanjima drugih europskih zemalja. Dobiveni podaci koristit će se s ciljem osiguravanja maksimalne zaštite zdravlja potrošača - istaknula je doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, ujedno i voditeljica projekta.

Istraživanje je provedeno terenski, na reprezentativnom uzorku Republike Hrvatske, a u njega je bilo uključeno 1820 mališana i njihovih roditelja. Magistra Vedrana Jurčević Podobnik iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na panelu je iznijela iskustva terenskog ispitivanja, te istaknula specifičnosti i izazove u provedbi, posebno tijekom pandemije bolesti COVID 19.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Rumbak s Prehrambeno - biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dotaknula se navika djece najranije životne dobi te istaknula kako gotovo 80 % majki je izjavilo kako je dojilo, a njih oko 13 % dojilo je i nakon prve godine života djeteta.