Danas vrata otvara jedan od najsuvremenijih studentskih domova na ovim prostorima

| 2.12.2017. u 09:46h | Objavljeno u Aktualno

Vrata jednog od najsuvremenijih studentskih domova u ovome dijelu Europe otvaraju se danas, a svečanosti će prisustvovati i premijer Vlade Andrej Plenković.

Tom smo prilikom odlučili podsjetiti na nekoliko osnovnih podataka o novome Studentskom domu.

Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 142 milijuna kuna.

Sveučilište u Zagrebu je podržavanjem ovog projekta tome značajno doprinijelo, kao i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji su radili na tome da studentski domovi dobiju priliku financiranja iz EU fondova. Uz njih, sudjelovala je i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) koja je odradila posao provjere i evaluacije projektnog prijedloga i prati projekt u cijelosti. Svoj doprinos dao je i Grad Varaždin koji je donirao zemljište za gradnju.

press page 004

Bitno je naglasiti da se novi studentski dom gradi uz primjenu tehnologije poštivajući visoke ekološke standarde te će to biti Pasivna zgrada A+ . U novom domu za proizvodnju energije koristit će se solarni paneli na krovu zgrade, za grijanje i hlađenje koristit će se dizalice topline voda-voda, za zalijevanje trave i sanitarnu vodu kišnica, prozori će imati ugrađene senzore da se spriječi rasipanje energije, studenti će odvajati otpad u sobama i odlagati ga u podzemne spremnike za smeće, proizvodnja i potrošnja energije te potrošnja vode pratit će se preko CNUS-a, u podzemnoj garaži bit će dva punjača za električne automobile, a u prizemlju garaža za bicikle i suvremena samoposlužna praonica rublja.

Uz to, studenti će u prizemlju dobiti svoj prostor za druženje, radni prostor i ambulantu, te igralište u dvorištu, a po katovima će na raspolaganju imate čajne kuhinje, dnevne boravke i učionice. Sve što studenti trebaju nalazit će se na jednom mjestu.

Izgradnjom novog doma u Varaždinu rješava se problem studentskog standarda na dulji period, čime će Varaždin postati grad u kojem će studenti rado studirati.

press page 003