Dan Varaždinske županije: Degustacije, obilazak Palače i susret povijesnih postrojbi Foto: VV arhiva

Dan Varaždinske županije: Degustacije, obilazak Palače i susret povijesnih postrojbi

Varaždinske vijesti | 8.9.2017. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Iz Varaždinske županije podsjećaju građane kako se u subotu, 9. rujna, nastavlja program obilježavanja Dana Varaždinske županije na koji pozivaju sve zainteresirane.

U 9 sati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu počinje predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, program nazvan „Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja“. Posjetitelji će moći degustirati brojne delicije. Ukupno 12 OPG-ova će predstaviti svoja vina, bučno ulje, med i proizvode od meda, mlijeko i mliječne proizvode, heljdu, Varaždinsko zelje, drugo povrće, Varaždinski klipič, Vidovečki gibanik, Kučanski koščičjak.

Istovremeno, počet će i obilazak Županijske palače za građane uz pratnju licenciranog vodiča. Obilasci će se organizirati svaki puni sat, u 9, 10, 11 i 12 sati. Županijska palača će biti otvorena za građane prvi put otkako je u potpunosti obnovljena.

Posebno atraktivan bit će pak susret povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, na koji je dolazak dosad potvrdilo već 17 postrojbi. Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je postala svojevrsni simbol Županije, time će obilježiti desetu godišnjicu rada.

U 9.30 sati počinje mimohod ulicama grada, a u 10 sati je svečano postrojavanje postrojbi na Franjevačkom trgu. U 11.30 sati Husarska pukovnija izvest će atraktivan program na Starom gradu, pa će građani moći vidjeti grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja.

U 16 sati počinje pak okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i mimohod sve do mosta na rijeci Dravi uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna. U 17.15 sati počet će zajedničko druženje na području rijeke Drave.

PROGRAM DANA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

SUBOTA, 9. RUJNA

Predstavljanje OPG-ova s područja Varaždinske županije
9.00 – 12.00 sati – predstavljanje OPG-ova s područja Varaždinske županije “Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja”, atrij Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin - Otvorena vrata Županijske palače za građane

Obilazak Županijske palače
9.00 – 12.00 sati - obilazak Županijske palače i upoznavanje s njenim kulturnim vrijednostima uz stručnu pomoć turističkog vodiča

Obilježavanje 10. godišnjice Varaždinske husarske graničarske pukovnije
• 8.30 – 9.30 sati - okupljanje povijesnih postrojbi na parkiralištu hotela Turist
• 9.30 - 10.00 sati - mimohod ulicama grada Varaždina,
• 10.00 sati - postrojavanje na Franjevačkom trgu
• 10.05 sati - prijavak Županu
• 11.30 – 12.30 - program Husarske pukovnije na Starom gradu husarski program u trajanju od 40 minuta: grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja
• 15.00 – 16.00 sati - svečana sjednica povodom 10. obljetnice Husarske pukovnije - Županijska palača
• 16.00 – 16.15 sati - okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i priprema za mimohod do mosta
• 17.00 sati - prelazak mosta na rijeci Dravi, uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna,te glazbenu podlogu
• 17.15 – 18.30 sati - zajedničko druženje na području Dopšine grabe