Dan otvorenih vrata u novomarofskoj bolnici: Građanima ukazali na važnost palijativne skrbi

| 8.6.2018. u 17:34h | Objavljeno u Aktualno

Predavanjima i okruglim stolom u prostorima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof održan je danas "Dan otvorenih vrata".

- Cilj je ovog događaja prikazati građanima grada Novog Marofa, ali i ostalim gostima važnost i vrijednost palijativne skrbi – rekla je organizatorica dr.sc. Marijana Neuberg koja je održala predavanje pod nazivom „Pravilan pristup palijativnom pacijentu, njegovoj obitelji i prevencija diskriminacije“.

- Želja nam je ovakvim aktivnostima umanjiti stigmu i strah od palijative i umiranja -  rekla je  Neuberg, dodajući da je najvažniji cilj ukazati na stručnost, profesionalnost i  kompetentnost svih djelatnika Službe koji skrbe za palijativne bolesnike i njihove obitelji.

- Možemo reći da je ideja začetnice palijativne skrbi Cicely Saunders: “Ne životu više dana, već danima više života.“ i misao vodilja provedene edukacije, ali i cijelog projekta – zaključila je  Neuberg.

novi_marof_-_bolnica-_dan_otvorenih_vrata_3.JPG

Održan je i okrugli stol za djelatnike Službe, sve posjetitelje, obitelji palijativnih bolesnika, umirovljenike grada Novog Marofa, volontere udruge „Srce“ i studente studija Sestrinstva Sveučilišta Sjever. Na okruglom stolu i radionici pod nazivom: „Zašto volontiram?“ volonteri udruge „Srce“ ispričali su svoja iskustva te naglasili neizostavnu ulogu volontera kao oslonca i pomoć oboljelom i njegovoj obitelji u stvaranju ugodne atmosfere.

Kristina Matijašec, jedna od osnivačica Udruge srce i dugogodišnja volonterka, istaknula je da oni svojim aktivnostima, empatijom i sugestijama mogu pomoći drugima. Cilj im je zbližiti se s obiteljima bolesnika i kasnije kada se dogodi najgore opet im pomoći utjehom i savjetima.

novi_marof_-_bolnica-_dan_otvorenih_vrata_2.JPG

- Uključila sam se još dok sam bila u radnom odnosu. Djelatnost ove udruge za palijativnu skrb i pomoć posebno me se dojmila jer sam i kroz svoj život imala situacija da netko bliži mora otići i proživljavala te situacije i smatram da kroz rad ove naše Udruge možemo pomoći onima čiji su najmiliji u toj zadnjoj životnoj fazi – rekla je  Matijašec, dodajući da stvaranjem ugodne bolničke atmosfere, uređenjem bolničkog okoliša omogućuju bolesnicima da se osjećaju kao „kod kuće“.

- Za blagdane ih posjećujemo da im barem malo približimo ugođaj blagdana. Moramo pokazati razumijevanje jer svi ćemo doći u zadnju fazu života i treba od malih nogu učiti da se ta životna faza prihvati kao nešto što je datost – rekla je Matijašec.

Važnost obitelji kao partnera u skrbi palijativnog pacijenta naglasila je Tamara Milak Hajduk, koja je podijelila svoje dugotrajno i iznimno pozitivno iskustvo s palijativom te djelatnicima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

- Moram reći da mi je bolničko osoblje postalo druga obitelj. Bez ikakvog drugog interesa to tvrdim. Svi su doprinijeli da se osjećamo kao ljudi s dostojanstvom, bez obzira na dijagnozu. Njihova briga, angažman u bilo kojem pogledu, bez ograničenja posjeta stvarno je bila velika – rekla je Milak Hajduk čiji je otac osam godina živio u novomarofskoj bolnici.

novi_marof_-_bolnica-_dan_otvorenih_vrata_4.JPG

Kako je naglašeno na Danu otvorenih vrata, potrebno je naglasiti da je palijativna skrb pristup kojim se bolesnicima suočenim sa smrtonosnom bolešću i njihovim obiteljima unapređuje kvaliteta života. Čini se to kroz sprječavanje i olakšavanje simptoma sredstvima ranog otkrivanja, procjene i liječenja boli, te kroz olakšavanje ostalih psihičkih, psihosocijalnih i duhovnih problema, a bolesniku se pristupa kao osobi sa svim svojim posebnostima.

„Dan otvorenih vrata“ organiziran je u sklopu provedbe projekta „Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof", koji se financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020 , a čija je vrijednost 51.555.381,06 kuna