Varaždinac Damir Kontrec izabran za potpredsjednika DIP-a

M.P./Varaždinske vijesti | 13.7.2018. u 11:26h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinac Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatske sudaca, izabran je za potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

Svečanu prisegu položio je jučer pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, prenosi Sabor.

Državno izborno povjerenstvo osnovano je 2007. godine kao stalno i neovisno državno tijelo, a predsjednik Sabora Jandroković, obračajući se nazočnima na svečanoj prisezi, istaknuo je kako je od stjecanja samostalnosti i neovisnosti Hrvatske provedeno osam parlamentarnih izbora, a za provedbu zadnjih četiri bilo je zaduženo Državno izborno povjerenstvo.

- Ako se parlamentarnim izborima dodaju i izbori za predsjednika Republike Hrvatske, izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, općinskih načelnika, gradonačelnika, župana, gradonačelnika Grada Zagreba, izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave te izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske – neupitna je uloga i doprinos Državnog izbornog povjerenstva u osnaživanju demokracije i njezinih vrijednosti u Republici Hrvatskoj - rekao je Jandroković.

Naglasio je i da DIP dodatno provodi i godišnji nadzor financijskog poslovanja političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave izabranih s liste grupe birača, kao i nadzor financijskih računa koji se odnose na financiranje izborne promidžbe te aktivnosti informiranja, sustavne edukacije i podizanja svijesti hrvatskih građana o važnosti sudjelovanja u izbornim procesima.

- Uvjeren sam da će i gospodin Damir Kontrec, s bogatom pravnom i sudačkom karijerom, dodatno tome dati svoj doprinos - rekao je Jandroković te u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora i osobno ime čestitao novom potpredsjedniku Državnog izbornog povjerenstva i zaželio mu puno uspjeha u obnašanju te odgovorne dužnosti na dobrobit i korist svih građana Hrvatske.

Jandrokovic_Kontrec_300.jpg

Sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec za novog potpredsjednika DIP-a imenovan je na općoj sjednici Vrhovnog suda 11. lipnja 2018. godine i na toj je dužnosti zamijenio dosadašnjeg potpredsjednika Jakoba Miletića.

Nakon što je potpisao tekst prisege, potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Kontrec je istaknuo da je provođenje zakonitih, poštenih i fer izbora preduvjet su razvoja demokracije u svakom društvu pa tako i u Republici Hrvatskoj.

- Nadam se da će ova pozitivna vibracija koja se ovih dana odvija u Hrvatskoj imati utjecaja i na sve ostale segmente društva i da ćemo to svi skupa znati iskoristiti - poručio je Kontrec te zahvalio na ukazanom povjerenju.

Svečanoj prisezi u Hrvatskome saboru nazočili su i ostali članovi Državnog izbornog povjerenstva predvođeni predsjednikom Đurom Sessom.

Označeno u