ĐAČKE ODORE Varaždin se neće pridružiti gradovima gdje učenici imaju posebnu odjeću Foto: Ilustracija

ĐAČKE ODORE Varaždin se neće pridružiti gradovima gdje učenici imaju posebnu odjeću

| 18.9.2017. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska je jedna od zemalja Europske unije u kojoj školske uniforme nisu obavezne, no to ne znači da se o njihovom uvođenju ne raspravlja. Štoviše, ove je školske godine u Zagrebu čak 29 osnovnih škola odlučilo uvesti neku vrstu uniforme za svoje učenike, ali njihovo nošenje nije i obvezno.

To nije, međutim, slučaj u OŠ Barilović, koja je prva u Karlovačkoj županiji uvela uniformu za sve učenike, koje su za učenike i učitelje plaćene iz općinskog proračuna. U Varaždinskoj županiji i Varaždinu o tome se ne razmišlja, iako je Varteks još prije nekoliko godina predlagao jednoobraznu odjeću za učenike.

Jedan od razloga zašto postoji ideja za uvođenjem uniforma u škole jest to da upravo odjeća često zna biti razlog za verbalno, fizičko i psihičko nasilje, zbog čega pojedinci mogu biti meta omalovažavanja, ali i društvenog isključivanja.

Iako se, s jedne strane, može reći da školske uniforme stvaraju osjećaj zajedništva i izjednačavaju učenike različitog imovinskog stanja, što dovodi do smanjenja netolerantnosti i konfliktnosti, s druge se pak strane može reći da uniforme koče individualnost pojedinaca.

Postoji mišljenje da uniformiranost vodi do gubljenja individualnosti, odnosno učenici se ne mogu izraziti onoliko koliko bi se mogli da sami odlučuju što će odjenuti u školu.

Čini se da potonji stav dijele u Gradu Varaždinu. Naime, na upit o učeničkim odorama, iz Grada Varaždina su poručili da oni nisu zagovornici uniformiranosti.

                   Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u