DA ILI NE Istražujemo treba li u srednje škole uvesti testiranje na droge

| 26.3.2018. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U nedavnoj anketi provedenoj na portalu Varaždinskih vijesti, čak je 80 posto ispitanika izjavilo da bi se trebalo uvesti testiranje na droge u srednjim školama. Ponukani tom zanimljivom brojkom, isto smo pitanje postavili svim ravnateljima, odnosno ravnateljicama srednjih škola na području Varaždinske županije. Međutim, od njih ukupno 18, odgovore smo dobili iz samo dvije škole, i to srednjih škola izvan grada Varaždina.

”Podržavam ideju”

Ravnateljica Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti smatra “da se testiranja na droge ne bi trebala primjenjivati ni često ni neutemeljeno jer na stanovit način ugrožavaju učeničku privatnost i dignitet”, no da ipak postoje iznimke.

- Kod učenika s neželjenim ponašanjem i kad su poduzete sve druge pretrage, na primjer liječnički pregled kod utvrđivanja razloga školskog neuspjeha, mislim da treba provesti i testiranje na droge radi prevencije razvoja bolesti ovisnosti. I to posebno u slučaju kada senzibiliziran stručni suradnik/suradnica ili nastavnici i odgajatelji primijete i druge upozoravajuće signale moguće zloporabe droga. Zar ne bi trebalo poduzeti sve da učenik/dijete ne pođe putem ovisništva koje će njega i druge povući u ponor?! - istaknula je ravnateljica dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija

Ravnateljica Srednje škole “Arboretum Opeka” Marčan mr.sc. Rajka Tršinski rekla je da bi, kao roditelj, bez razmišljanja pristala na testiranje učenika.

- Činjenica da se može bilo kada provjeriti koristi li netko bilo kakve droge, a kao ravnateljica znam za neke slučajeve, može djelovati preventivno i spriječiti pojedince da samo i pokušaju. Kao ravnateljica, također podržavam ideju, ali znam da je to malo teže provesti jer (nažalost) postoje roditelji koji pružaju otpor budući da sumnjaju (ili znaju) da bi njihovo dijete moglo biti “pozitivno” i to pod svaku cijenu žele sakriti. Apsolutno podržavam sve akcije, osobito one iz domene prevencije, da se to zlo svede na najmanju moguću mjeru. Također napominjem da se u našoj školi puno radi upravo na borbi protiv, ali svih ovisnosti i taj dio uglavnom odrađuju školski pedagog i psihologinja - rekla je ravnateljica.

Projekt iz 2005.

Sličnog su mišljenja i u Varaždinskoj županiji. Podsjećaju da su još krajem 2005. godine, u prvom mandatu, pokrenuli projekt “Dobrovoljno testiranje na droge”, koji nažalost nikada nije do kraja zaživio.

- Mnogo faktora utječe na sam čin testiranja s obzirom da se radi o maloljetnoj djeci pa je za testiranje potrebna suglasnost roditelja, a naišlo se na otpor samih škola. Smatramo da bi takav projekt zbog kompleksnosti i osjetljivosti, jer se radi o malodobnoj djeci, trebala biti uključena edukacija učenika, roditelja i učitelja kao dio cjelovitog programa koji bi onda uključivao i samo testiranje. Iza toga svakako trebaju stajati institucije poput Zavoda za javno zdravstvo, Centra za ovisnost, školske medicine, educiranih i stručnih psihologa, kao i pedagozi te ravnatelji - poručili su iz Županije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo također podsjećaju da je projekt dobrovoljnog testiranja učenika na droge bio pokrenut prije više od 12 godina u Varaždinskoj i nekim drugim županijama na način da školska medicina povremeno i nenajavljeno testira učenike na određene vrste droga koje se epidemiološki pojavljuju s većom učestalošću u populaciji maloljetnika, a po pribavljenom informiranom pristanku roditelja.

- Iako sama ideja počiva na nekoliko dobro utemeljenih činjenica (država je dužna brinuti o zdravlju djece i mladeži; pogodno vrijeme intervencije preventivnim mjerama jest u srednjoj školi između 1. i 4. razreda; djeca i mladi eksperimentatori odnosno konzumenti u pravilu neće tražiti pomoć samoinicijativno već je potrebna “vanjska” intervencija, primjerice roditelja, škole, policije, sudstva itd.), provedba je zapela na nizu točaka - podsjeća mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, zamjenica ravnatelja.

Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u