D. Težak o Čehokovom istupu: Neprimjereno je da izvršna vlast propitkuje novinarstvo

M.P./Varaždinske vijesti | 1.2.2018. u 13:25h | Objavljeno u Aktualno

Nakon Damira Habijana, Davora Patafte, Brune Istera te Vjerana Strahonje i Natalije Martinčević, danas nam je stigla i reakcija HNS-ovog Dejana Težaka na istup varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

On je, podsjetimo, tijekom sjednice Gradskog vijeća u utorak umjesto da odgovori na vijećničko pitanje SDP-ova Nevena Bosilja o potencijalnom sukobu interesa obzirom da je prvooptužena osoba u tri kaznena postupka koji se vode protiv njega i istovremeno odgovorna osoba oštećenog Grada te svojevrsnom nagrađivanju svjedoka koji su svjedočili u tim kaznenim postupcima, prozvao Varaždinske vijesti.

-...To što ste si Vi privatno dobri s glavnim urednikom Varaždinskih vijesti, pa onda ono što vi tu kažete na vijeću, on to prije kaže, ali govori gluposti, to je već vaša privatna stvar. Ali i o tome ćemo razgovarati kada dođe vrijeme i kada se bude raspravljalo o Varaždinskim vijestima. Toliko o novinarstvu...“ - rekao je, između ostalog, Čehok.

Dejan Težak:

Gradonačelnik je očito izgubio živce i kompas, te neprimjereno i neargumentirano nasrnuo na urednika i novinarstvo uopće, a to si kao javno osoba i čelnik Grada nikako ne bi smio dopustiti. Sama rasprava o tome tko si je s kim dobar, a tko s kim prijatelj, nikako ne spada u domenu rasprava Gradskog vijeća. Nadasve je bilo neprimjereno najaviti raspravu o odnosu glavnog urednika i gradskog vijećnika pod temom Varaždinskih vijesti, posebice ako se uzme u obzir da je Grad suvlasnik Varaždinskih vijesti te da ima predsjednika nadzornog odbora.
Apsolutno je neprimjereno da izvršna vlast propitkuje novinarstvo na ovakav način, no ono i ne čudi, ako se uzme u obzir ignoriranje čak i pitanja vijećnika na sjednici vijeća. Sloboda medija, za koju se HNS zalaže, jedna je od temeljnih sloboda u demokratskim društvima, a ona uključuje i autonomnost urednika i novinara.