Kako to? U Sloveniji cijene manje i do 60 posto, kod nas pad ni na vidiku Foto: vv/ilustracija

Kako to? U Sloveniji cijene manje i do 60 posto, kod nas pad ni na vidiku

Ivica Kruhoberec | 14.10.2023. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Kilogram S Budget svinjskih odrezaka u Sparu je 3. siječnja bio 6,98 eura, a u rujnu 2,99 eura

Na više mjesta u Varaždinu, ali i njegovoj okolici, postavljeni su veliki, crveno-plavi plakati na kojima stoji “Uvijek povoljna kupovina - Hofer cijena – Hofer Ormož – stvarno blizu vas”.

Nikad prije ovaj njemački trgovački lanac, koji ima trgovinu nedaleko od hrvatsko-slovenske granica, nije se oglašavao na taj način pa zašto baš sada? Odgovor leži u velikom padu cijena pojedinih prehrambenih i drugih proizvoda, koji se dogodio u Sloveniji proteklih nekoliko mjeseci.

Slovenija je uoči uvođenje eura uvela crne liste s imenima trgovaca i artikala

Naime, prehrambeni proizvodi pojeftinili od 25-60 posto! A hoće li se to dogoditi i kod nas ili će trgovci umjesto cijenama kupce pridobivati, primjerice, nastupima pjevača?

Hofer: Optimiziramo

Da bi spriječila neopravdana poskupljenja i tako pomogla potrošačima, Slovenija je uoči uvođenje eura uvela crne liste s imenima trgovaca i artikala za koje su građani javljali da su poskupjeli. Zahvaljujući i tome, nije bilo velikog porasta cijena u trgovačkim lancima. No, cijene su porasle nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata pa se prate na vladinom portalu https://www.primerjaj-cene.si A tu se vidi zamjetan pad cijena prehrambenih artikala zadnjih mjeseci, posebice od početka godine.

>> Prehrambeni proizvodi pojeftinili od 25-60 posto, ali u - Sloveniji
>> Vlada i trgovci dogovaraju objavu cijena - Slovenci ih objavljuju još od rujna!

Najjeftinije dugotrajno punomasno mlijeko, kao što smo već navodili. jeftinije je gotovo 35 posto. Naime, Mercatorovo mlijeko Mila koštalo je 3. siječnja 1,19 eura, a sredinom rujna 0,79 eura litra. Slično je i s maslacem (250 g) za koji je 17. siječnja u Sparu i Tušu trebalo izdvojiti 2,39 eura, a u popisu 12. rujna cijena mu je bila 1,69 eura, što je sniženo nešto manje od 30%. Nešto manje su pojeftinili jogurti, no u većini slučajeva dobrih 25 posto.

Veliko pojeftinjenje vidljivo je i kada se usporede cijene tjestenina ili suncokretovog ulja: Mercatorovo Sunny ulje 17. siječnja koštalo je 2,49 eura po litri, a danas stoji 1,29 eura.

Najviše pojeftinilo - meso

Međutim, najveći pad cijene vidi se kod mesa, odnosno svinjskih odrezaka. Za kilogram S Budget svinjskih odrezaka u Sparu je 3. siječnja godine trebalo izdvojiti 6,98 eura, a prošli mjesec 2,99 eura, što je 57% manje, dok je Lidl snizio najjeftinije svinjske odreske za gotovo 50 posto, kao i Tuš, a u Mercatoru su čak poskupjeli.

>> Matija Posavec: Žalosno je da se u Sloveniju ide po jeftiniji špeceraj i hrvatske proizvode

U Hoferu ističu da ove godine bilježe već nekoliko stotina sniženja cijena proizvoda, kako prehrambenih, tako i neprehrambenih.

uspredba_hofer.jpg

- U HOFER-u slijedimo načela diskontne prodaje i ostajemo vjerni našem osnovnom obećanju: ponuditi najkvalitetnije proizvode po najpovoljnijim cijenama. Kontinuiranom optimizacijom svih naših procesa i sofisticiranim logističkim sustavom smanjujemo troškove i stvaramo uštede koje prenosimo na naše kupce u obliku uvijek najpovoljnijih cijena, odgovorili su nam iz Hofera na pitanje kako su uspjeli smanjiti cijene, pri čemu su nam poslali i nekoliko primjera koje donosimo u tablici

Drugi u EU-u

Zahvaljujući padu cijena, vrijednost prosječne najjeftinije košarice 15 osnovnih grupa namirnica u Sloveniji dosegnula je najnižu vrijednost, samo 26,78 €, što je 6,13% ili gotovo skoro dva eura niže u odnosu na pretposljednji popis u kolovozu, dok je minimalna vrijednost najjeftinije košarice od 15 osnovnih grupa namirnica smanjena za 5,89 posto ili za 1,63 eura u odnosu na pretposljednji popis.

cijene_slo.jpg

Najjeftinija košarica od 26,05 eura je u Lidlu, a zatim s vrijednošću od 26,44 eura je Hofer (1,43 eura ili 5,13% manje nego u pretposljednjem popisu, kada je vrijednost košarice bila 27,87 eura).

A kako je kod nas?

A kako je kod nas? Hrvatska, nažalost, nema jasno praćenje cijena u trgovačkim lancima kao u Sloveniji, kao što nismo imali ni crne liste, iako ih je Vlada bila predvidjela, ali je od njih - potpuno neobjašnjivo – odustala te krenula svojim putem. I zbog toga kod nas cijene uglavnom rastu pa je Vlada pribjegla čak i ograničavanju cijena nekih proizvoda, odnosno sastancima s trgovcima koji izražavaju “jasnu spremnost da doprinesu smanjenju inflacije u Hrvatskoj i da smanje cijene za čitav asortiman proizvoda”.

Iako je bilo predviđeno, Hrvatska nije imala crne liste trgovaca

- Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u rujnu 2023. u odnosu na rujan 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 6,6%, dok su u odnosu na kolovoz 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,4 posto.

>> Porezna uprava oglasila se oko razlike u cijenama hrane u Hrvatskoj i Sloveniji

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 9,6%, za Usluge 6,9%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 4,6% te za Energiju 3,9%, izvijestio je Državni zavod za statistiku.

Budući da je u kolovozu inflacija u nas iznosila 8,4 posto, Hrvatska se hvali rujanskom inflacijom od 7,3 posto, iako je to druga najviša u EU. Nasuprot tome, Belgija je imala rast od 0,7 posto, Grčka i Finska 2,4 odnosno tri posto, a u Nizozemskoj su cijene na godišnjoj razini čak pale za 0,3 posto.