Čeka li nas zima bez jabuka?! Mraz uništio 30 posto uroda

| 23.10.2017. u 11:40h | Objavljeno u Aktualno

Narodna poslovica kaže: Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!, a mnoštvom sorti, boja i okusa te bogatstvom hranjivih sastojaka, vitamina i minerala, jabuka je svakako zaslužila titulu “kraljice voća”. No, ove je godine, kao i prošle, mraz uništio velik dio uroda pa će jabuka biti vrlo traženo voće.

- U Varaždinskoj je županiji ove godine više od 30 posto jabuka stradalo od mraza, osobito veliki voćnjaci. U preostalim voćnjacima koji nisu stradali, ukupno je u cijeloj županiji proizvedeno oko 750 tona jabuka, a ako to podijelimo s brojem stanovnika, to su svega 4 kg po stanovniku, što je premalo, s obzirom da prosječna godišnja potrošnja voća iznosi oko 50-60 kg po stanovniku - napominje Mara Bogović, pročelnica varaždinske podružnice Savjetodavne službe.

Prema dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku o potrošnji za 2014. godinu, prosječna godišnja potrošnja voća po stanovniku iznosi 55,5 kg, od čega se na jabuke odnosi 14,5 kg.

- Zbog vremenskih nepogoda koje su uništile nasade, nemamo ni 10 posto u odnosu na prosječnu potrošnju voća po stanovniku - ukazuje Bogović i dodaje kako je, prema podacima iz sustava Agronet, koji se odnose uglavnom na komercijalne proizvođače jabuka, u Varaždinskoj županiji u 2017. godini bilo prijavljeno samo oko 50 ha intenzivnih nasada jabuka.

- Inače, prema cjelokupnim evidencijama, u našoj županiji imamo oko 1.300 ha voćnjaka, no tu se ubrajaju svi voćnjaci, sve voćne vrste, kao i mali voćnjaci koje ljudi uzgajaju za sebe i koji nisu u Agronetu. Ako bismo uračunali i njih, proizlazi da se jabuke u našoj županiji uzgajaju na nekih 100-tinjak hektara - pojašnjava Bogović.

Više o ovoj zanimljivoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u