Čehok Reformistima: "Domet Županije su fasade, a u Bolnici nema dovoljno liječnika i sestara"

IHR/Varaždinske vijesti | 18.3.2019. u 16:10h | Objavljeno u Aktualno

- Gospođa Martinčević, sa svojega izmišljenoga položaja "specijalne savjetnice“ župana svakodnevno piše priopćenja u kojima iznosi niz neistina o provedbi i financiranju EU projekata. Zadnja u nizu neistina jest tvrdnja da je grad izgubio 8,5 milijuna kuna jer nije na vrijeme prijavio projekte energetske obnove, pa se ne može ostvariti sufinanciranje od strane Ministarstva za regionalni razvoj - reagirao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nakon što su u petak,iz varaždinske gradske organizacije Reformista poslali priopćenje o tome Grad Varaždin izgubio je 8,5 milijuna kuna jer EU projekte nije prijavio na vrijeme.
Čehok navodi da Martinčević, kao zaposlenica AZRA-e kad već ništa ne zna i ne čini kao specijalna savjetnica, osim što koristi medije plaćene novcem županije za stranačke svrhe i obračune s Gradom Varaždinom, trebala bi znati da se prema Ministarstvu povrat 60 % vlastite komponente može tražiti tek nakon što je 1. izvješće o provedbi projekta prihvaćeno.
- Kako Grad Varaždin još nije ni primio ugovore za II. i V. osnovnu školu od Fonda, nije ni mogao zatražiti povrat sredstava.
Gospođa Martinčević daje i tablicu u kojoj uspoređuje kruške i jabuke. Naime, kao što je županija za projekte energetske obnove prijavljene do rujna 2018. ostvarila pravo povrata od Ministarstva regionalnoga, tako je i grad za te projekte ostvario pravo povrata. Primjerice, za vrtić Dravska udio EU novaca kao i novaca iz Ministarstva je oko 60 %. Međutim, ono što gospođa Martinčević odbija priznati i javnosti i sebi jest činjenica da je Grad Varaždin uspio privući EU sredstva koja su u cjelini ili u 90% iznosu financirana od strane EU ili države, pa je tako primjerice projekt proširenja Tehnološkoga parka financiran u cjelini od EU novaca. Isto tako, izgradnja vrtića u Kućanu Donjem sufinancira se sredstvima EU u visini od gotovo 90 %. Gospođa Martinčević ne može se pomiriti nikako s činjenicom da je Grad Varaždin grad s najviše EU novaca po glavi stanovnika računajući sve projekte u kojima su sudjelovali grad, gradske ustanove, agencije i tvrtke - poručio je Čehok i na kraju zaključio kako o takvim projektima Martinčević i cijela Varaždinska županija može samo sanjati.
- Njihov je domet baviti se fasadama dok u Bolnici na nekim odjelima nema više dovoljno liječnika i sestara - zaključio je na kraju varaždinski gradonačelnik.