Čehok: Odvoz smeća za stanare u zgradama past će s 82 na 67 kuna

| 30.1.2019. u 12:52h | Objavljeno u Aktualno

U Gradu su najavili pojeftinjenja odvoza otpada zahvaljujući smanjenju broja odvoza i gradskim subvencijama, ukoliko se ti prijedlozi usvoje na sutrašnjoj 16. sjednici Gradskog vijeća. Prema najavi predlaže se smanjenje odvoza biootpada tijekom zimskih mjeseci na jednom u dva tjedna i smanjenje broja odvoza plastike i papira na svaka tri tjedna.

- Cijena odvoza za individualna kućanstva koja imaju svoj biokomposter iznosi 56 kuna, a oni koji koriste uslugu odvoza biootpada u kućama plaćat će oko 75 kuna, ako se usvoje prijedlozi. Odvoz otpada u višestambenim zgradama s uslugom biokompostera plaćat će 67 kuna, dok će cijena za sva samačka umirovljenička domaćinstva (u kućama i u zgradama) iznositi 52 kune, jer će ih Grad subvencionirati s 15 kuna - najavio je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Čehok najavljujući glavne točke dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.  

Napomenuo je da do ovih pojeftinjenja nije došlo zbog prosvjeda ili bojazni od novih prosvjeda, kako neki navode na društvenim mrežama, nego zato što se potrebe za odvozom otpada prema propisima trebaju razmotriti i po potrebi revidirati svakih šest mjeseci. Tim je riječima gradonačelnik dao do znanja da ga previše na zabrinjavaju ni prosvjedi najavljeni za ovu subotu komentirajući da zapravo ne zna zašto bi se uopće trebalo prosvjedovati. Umjesto da se bave prosvjedima, kaže Čehok, gradski čelnici imaju puno "slatkih briga" jer im je u posljednjih mjesec dana odobreno više EU projekata ukupne vrijednosti od 50 i više milijuna kuna pa se u Gradu sada spremaju na rebalans proračuna kako bi se pronašla sredstva kojima bi Grad trebao participirati u realizaciji tih projekata.

- Novi izračuni cijena odvoza otpada trebali bi stupiti na snagu od 1. veljače. Time ćemo biti u sredini ili čak pri dnu ljestvice cijena odvoza otpada na razini cijele Hrvatske. Čak ćemo biti jeftiniji od Preloga, s kojima nas se zadnje vrijeme puno uspoređuju, ako se uspoređuju iste stavke tj. naša i njihova cijena odvoza otpada u kućama, jer oni nemaju puno višestambenih zgrada - rekao je gradonačelnik.

Osim izmjena u režimu i naplati odvoza otpada, na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća trebala bi se usvojiti i odluka o paušalnom porezu za privatne iznamljivače smještaja pri čemu bi se godišnji porez sa 300 trebao smanjiti na 200 kuna po krevetu.

Također će biti više riječi o funkcioniranju Savjeta mladih i projektima vezanima za mlade, a s Dnevnog reda je zasad skinuta treća točka vezano za sudsku nagodbu i potraživanja Ekos holdinga prema Gradu i JUKS-u (Javna ustanova Gradski stanovi) za kupoprodaju nekretnina na lokaciji Vilka Novaka. Zamjenik gradonačelnika Damir Habijan smatra da je to osjetljivo pitanje i da bi se trebalo bolje pripremiti prije nego tema dođe na dnevni red Gradskog vijeća.

Iz istog razloga gradonačelnik navodi da se na ovu sjednicu nije stavila ni tema varaždinskog aerodroma, jer se uz nju također vežu sudski sporovi i dva važeća ugovora. Prvo treba pravno raščistiti situaciju da bi se moglo razgovarati o aerodromu, smatra Čehok.

 

 

 

 

Označeno u