Čehok: Doprinos Židova u povijesti Varaždina je nemjerljiv

| 26.1.2018. u 16:32h | Objavljeno u Aktualno

Na varaždinskom groblju je danas uz paljenje svijeće te polaganjem vijenca obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta, kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Vijenac je položio gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, uz pratnju zamjenice predsjednika Židovske općine Čakovec Claude Benko.

- Povijest Grada Varaždina je neraskidivo vezana uz povijest židovskoga naroda i zapravo je doprinos Židova u našoj povijesti nemjerljivo, bilo da je riječ o materijalnoj ili duhovnoj povijesti. Nažalost 1941. godine Varaždin je bio jedan od gradova koji su bili snažno pod udarom antisemitskoga pokreta i dosta pripadnika židovskog naroda je tada već pobjeglo iz grada ili su bili usmrćeni u gradu. Mislim da na ovaj način odajemo počast svim tim žrtvama - rekao je gradonačelnik Čehok,

Dodao je kako je dobro što je Grad obnovio dio groblja te kako im sada još preostaje obnova sinagoge.
- Na taj bi način pokazali trajnu vrijednost svega onoga što su Židovi ostavili u varaždinskoj kulturi - istaknuo je gradonačelnik.

Zamjenica predsjednika Židovske općine Čakovec, Claude Benko, rekla je kako se obilježavanje sjećanja na žrtve holokausta radi s jednom tugom ali i ponosom što se to još uvijek može raditi i održavati svugdje su Židovi nastradali.

- Za sve nas je vrlo važno da se sjećamo toga događaja kako se tako nešto ne bi ponovno dogodilo, ne samo Židovima nego i svim ljudima svijeta. Mislim da nitko od nas to ne želi - istaknula je Benko.

DSC 7836