Čačić na kolegiju župana: Nužno je da županije dobiju dodatne nadležnosti

V.V. | 30.6.2017. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj zajednici županija u Zagrebu održan je prvi kolegij župana gdje su se nakon lokalnih izbora okupili čelnici jedinica područne (regionalne) samouprave.

Na kolegiju je sudjelovao i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, a predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk tom je prigodom upoznao župane s provedenim projektima te daljnjim planovima. Novi župani detaljnije su upoznati i s projektom Otvoreni proračun – najvećim projektom Hrvatske zajednice županija kojim je transparentnost jedinica regionalne samouprave podignuta na višu razinu te je uspostavljen jedinstven sustav (na hrvatskoj i europskoj razini) za praćenje proračuna.

Od predstojećih događanja, župani su se najprije osvrnuli na sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem koji će se 3. srpnja održati u Požegi. Uz premijera sa županima će se sastati i ministar financija Zdravko Marić te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Župan Radimir Čačić istaknuo je važnost promjene u smjeru upravljanja na suvremen i europski način, za što se i Hrvatska zajednica županija već se 15 godina zalaže.

- Nužno je da županije dobiju dodatne nadležnosti za poslove koji se tiču naših građana. Mi najbolje možemo odgovoriti njihovim potrebama jer znamo koji su njihovi problemi - istaknuo je župan Čačić dodavši kako je u tom procesu ključno spuštanje ovlasti s državne na nižu razinu jer bi se na taj način predmeti rješavali brže, bolje i učinkovitije.

Također, župani su usuglasili stav oko nacrta novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kojeg će predstaviti u ponedjeljak ministru financija Zdravku Mariću.

Na kolegiju se raspravilo i o organizaciji Foruma poljskih i hrvatskih regija koji će se od 11. do 14. listopada održati u poljskom gradu Torunu. Hrvatska zajednica županija ovaj događaj organizira sa Savezom vojvodstava Republike Poljske, a pokrovitelji ovogodišnjeg Foruma su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Označeno u