Čačić bez podrške HDZ-a: "pala" izvješća o radu OB Varaždin, Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja Foto: Arhiva VV

Čačić bez podrške HDZ-a: "pala" izvješća o radu OB Varaždin, Zavoda za hitnu medicinu i Doma zdravlja

IHR/Varaždinske vijesti | 4.7.2019. u 14:34h | Objavljeno u Aktualno

Izvješća o radu i financijskom poslovanju OB Varaždin, Doma zdravlja Varaždinske županije i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije za prošlu godinu nisu dobila podršku većine vijećnika na današnjoj sjednici Županijske skupštine. Vladajućima je ovog puta izostala i podrška vijećnika HDZ-a što je tijekom rasprave najavio vijećnik Željko Dvekar.

- Klub vijećnika HDZ-a neće podržati izvješće. Kolega Rogina, kao da smo zajedno bili na sastanku, ukrali ste mi riječi iz usta – rekao je vijećnik HDZ-a tijekom rasprave.

"Kaljuža i sramota" te sanacijski plan

Nezavisni vijećnik Mladen Rogina negodovao je kako se o ovoj važnoj temi ne raspravlja na početku sjednice Županijske skupštine, na koju je stigao i sam ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Netko bi mislio da imam problema s Kudelićem, koliko ga često spominjem, ali sad ga prvi puta vidim. Nemam ništa protiv njega, ali imam protiv izvješća o financijskom poslovanju OB Varaždin, koje je strašno.  Djeluje mi smiješno pokušaj prikrivanja manjka koji u 2018. godini iznosi 61,5 milijuna kuna, fasadama. Naša bolnica je jedna kaljuža i sramota Varaždinske županije jer ima puno kvalitetnih ljudi. Kudim Kudelića, ali moram ga pohvaliti jer čujem da je odličan neurokirurg, viši predavač na Sveučilište Sjever. Župane, spasite ovog čovjeka. Ukupan manjak bolnice je 187 milijuna kuna, a proračun Županije je 200 milijuna kuna. Imamo hrpu sudskih postupaka, neprovođenje javne nabave, možemo i bolnicu ovršit, zašto ne? Neobično je i to što OB Varaždin mora platiti kaznu jer ne zapošljava osobe s invaliditetom. Očekivao sam da jedna takva ustanova brine o osobama s poteškoćama. Župane, pokažite svojim ponašanjem da se ne slažete s ovakvim upravljanjem jer ste inače suučesnik – rekao je Rogina, a njegov kolega Marijan Dominko ponovno se osvrnuo na kaznene prijave u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije.

HNS-ov Zlatan Mošmondor je ustvrdio da će za neka izvješća glasati, a za neka ne.

- Specijalna bolnica Varaždinske Toplice ostvaruje suficit i zato smo podržali kreditno zaduženje. Što se tiče OB Varaždin, dobro je što se poduzima, no zabrinjava nas veliki dug. Predlažemo da ravnatelj, zajedno sa Upravnim vijećem, izradi plan sanacije duga da znamo u kojem smjeru će OB Varaždin ići – predložio je Mošmondor.  

Vozio se Mujo po autocesti...

Raspravu je zaključio župan Radimir Čačić.

- Vozi se Mujo po autocesti i slušao radio na kojem je rečeno kako neka  budala vozi u suprotnom smjeru. Kaže Mujo: "Ma šta jedna, 200 njih, same budale. Samo ja vozim dobro“. Tako je i u zdravstvu. Naša država je pametna, a svi ravnatelji nesposobni. Ljudi, ajdmo se sabrati. Otkad postoji zdravstveni sustav nikad ni jedna bolnica nije poslovala u plusu. Mislite da to Kujundžić ne zna, da to ne zna Marić? Nek se postroje i vele gdje su rješenja. Postoje stvari koje može Županija savladavati i postoje stvari koje su državna sistemska glupost, ne samo ove Vlade, nego svih dosad. Nemojte se ljudi baviti s poslom koji nema veze s nama. Kada bismo htjeli pokazati stvarno stanje u državi onda bismo prikazali osam milijardi kuna duga u zdravstvu. Ali ne želimo pogledati istini u oči. Vjerujem da ovakva situacija mnogima odgovara – ustvrdio je varaždinski župan.

Osvrnuo se i na ravnatelja zdravstvenih ustanova u Varaždinskoj županiji od kojih je, samo jednog, kako je rekao, sam postavio.   

- Preuzeo sam ravnatelja Zavoda za Hitnu medicinu. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice radi korektno, a čovjek koji je prije bio ravnatelj je i sad. Ravnateljica Ljekarne nema pojima o strankama, a radi dobro. Da, za Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije ima podmetanja i prijava, ali molim vas, idemo polako. Zamislite, od svih njih jedan je ravnatelj kojeg sam ja postavio, a to je ravnatelj Doma zdravlja. Valjda mogu i ja postaviti jednog čovjeka. Ako ćete se zbog toga ljutiti, onda ću razmisliti o tome. Kudelić mi je sam dao mandat na raspolaganje. Vjerujte, kad procijenim da treba nekog micat, maknut ću ga – zaključio je raspravu Čačić.

Izvješća o radu i financijskom poslovanju za Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Ljekarne Varaždinske županije na današnjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćena su većinom glasova.