BUKOTERMAL Uz geotermalnu elektranu i turistički kompleks? Foto: VV arhiva / ilustracija

BUKOTERMAL Uz geotermalnu elektranu i turistički kompleks?

| 30.7.2023. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Istraživanja i pripremne radnje za geotermalnu elektranu, koja se planira graditi na području općine Mali Bukovec, idu prema planu.

Istaknuto je to na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, čiji su vijećnici prihvatili izvješće o radu trgovačkog društva Bukotermal za 2022. godinu.

Istražni radovi

- Godina 2022. bila je izuzetno atraktivna, zanimljiva i nadasve izazovna. Započeli smo s eleboratima zaštite okoliša za radove na geotermalnim buštinama za Lunjkovec i Kutnjak. Paralelno s time smo odradili geomehanička ispitivanja tla te uredili bušotinski radni prostor za obje bušotine. No najvažnije od svega, napravili smo statističko mjerenje tlaka i temperature, gdje smo potvrdili temperaturu za Kutnjak od 142,03°C i tlak od 237 bara. S time smo dobili i odluku ministarstva za istražne radove do 8. listopada. Uslijedila je izrada glavnih projekata, početkom ove godine dobili smo rješenja od nadležnih ministarstava za glavne projekte za hidrodinamička ispitivanja i kraj godine zaključili smo sa zahtjevima za lokacijske dozvole za obje bušotine, koje smo ishodili na početku ove godine - rekao je Alen Požgaj, direktor Bukotermala, tvrtke u koju je dosad uloženo 18 milijuna kuna iz županijskog proračuna i proračuna Općine Mali Bukovec.

Sljedeći korak je projektiranje i izgradnja geotermalne elektrane, prve i jedine koju grade jedinice lokalne i područne samouprave.

- Da bismo uopće došli do mogućnosti izgradnje geotermalne elektrane, potrebno je proći nekoliko faza. Prva faza se odnosi na istraživanje geotermalnog potencijala. Imali smo prilike čuti od direktora da zasad ide sve dobro te bi do listopada trebali imati sve potrebne dozvole, suglanosti i mišljenja. Potom slijedi druga faza, a odnosi se na projektiranje same elektrane. Mi već sada moramo razmišljati hoćemo li ta sredstva naći u proračunu Općine i Županije, hoćemo li, primjerice, prodati naših 25 posto udjela u tvrtki PZC i to uložiti u Bukotermal, za izradu projektne dokumentacije, hoćemo li dozvoliti da se ta tvrtka kreditno zaduži, a postoji i opcija da se privuče strateški partner te se tvrtka dokapitalizira. Sve su to otvorene opcije i zato molim i vas vijećnike da se uključite - rekao je Stričak koji je dodao kako još jedno pitanje ostaje otvoreno, a vezano je uz toplinsku energiju.

A toplinska energija?

- Što ćemo s toplinskom energijom, odnosno, hoćemo li je pustiti u zrak ili ćemo ju nastojati iskoristiti putem mreža cjevovoda kao toplinsku energiju za grijanje plastenika i staklenika, kojim ima najviše na tom području? Ili, hoćemo li toplu vodu, koja kad prođe postrojenje, utiskivati natrag pod zemlju i iskoristiti za izgradnju turističkog kompleksa? Trebamo li tako nešto tamo izgraditi? To su sve izazovi koji su pred nama i o kojima moramo razmišljati već sada. Primjeri dobre prakse postoje, kao primjerice u Mađarskoj, koja nam je nabliža i koja je najdalje otišla po pianju geotermalnih izvora. O tome ćemo sigurno još razgovarati, a na nama je da vidimo primjere dobre prakse, iskoristimo ono dobro i prilagodimo našem području - zaključio je župan Stričak.