Bruno Hranić sudjelovao na Europskom odboru regija na Malti

V.V. | 24.2.2017. u 10:19h | Objavljeno u Aktualno

Na Malti se 22. i 23. veljače održava dvodnevni događaj Europskog odbora regija (EOR) s fokusom na raspravi o uzrocima imigracija te nastavku suradnje lokalnih vlasti Europske unije i država Mediterana, piše Udruga gradova.

Malta se već godinama nosi s povećanjem broja imigranata koje sukladno važećim pravilima mora prihvatiti i smjestiti. Nesređeni sustav na europskoj razini, glavni je razlog malteških poziva na solidarnost upućenih drugim članicama te zahtjeva za poboljšanje mehanizma prihvata imigranata i tražitelja azila!

U uvodnom izlaganju o kontekstu problema migracija u regijama koje su najviše obilježene time (u prvom redu sjeverna Afrika i Bliski istok) istaknuti su primjeri dosadašnjih napora u okviru europske politike susjedstva s posebnim naglaskom na područje Mediterana. 

Govorilo se i o vanjskim aspektima i gospodarskim dimenzijama migracijskih politika EU-a uz zaključak kako je potrebno stvoriti uvjete za društveni i gospodarski razvoj regija i gradova koji su najviše pogođeni emigracijom svog stanovništva.

Drugi panel o ulozi gradova i regija u prihvatu, postupcima za davanje azila te relokaciji migranata, ponovio je izazove s kojima se nose lokalne vlasti koje se nalaze na uhodanim migrantskim rutama. Rasprava koja je uslijedila s publikom podcrtala je važnost provedbe kvalitetnih integracijskih politika koje počivaju na solidarnosti, pravdi i zajedničkim europskim vrijednostima.

Četvrtak je bio rezerviran za osmu plenarnu sjednicu Euromediteranske skupštine regionalnih i lokalnih vlasti (ARLEM) na čijem su dnevnom redu bile točke: usvajanje tematskih izvještaja za 2016. (prekogranična suradnja, energija i klimatske promjene u mediteranskoj regiji), rasprava o reviziji europske politike susjedstva i izazovima za lokalne i regionalne vlasti, raspoloživim instrumentima za decentraliziranu suradnju u Libiji te usvajanje akcijskog plana i prioriteta za 2017.

U radu konferencije sudjelovali su i članovi hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija, Vojko Obersnel i Bruno Hranić (kao članovi Predsjedništva) te Nikola Dobroslavić (kao član ARLEM-a).

Označeno u