Bosilj i Čehok posvađali se oko kupnje dravskih bazena, ali i - imena Bosiljeva psa

| 10.7.2018. u 19:02h | Objavljeno u Aktualno

Nakon burne svađe gradskog vijećnika Nevena Bosilja (SDP) i gradonačelnika Ivana Čehoka, vijećnici su većinom glasova danas ipak prihvatili da Grad po cijeni od 2.027.000 kuna kupi Gradskog kupališta na Dravi. Riječ je o kompleksu, odnosno tri čestice ukupne površine 20.270 metara kvadratnih, a kupoprodajna je cijena utvrđena u iznosu od 100 kn/m2.

Bosilj je tijekom rasprave ukazao kako u ime Kluba vijećnika već tri tjedna traži ugovor o zakupu između Grada i Turista, vlasnika bazena, ali i ostalu dokumentaciju.

- Varaždinske vijesti prenijele su da je u obnovu bazena uloženo 1,3 milijuna kuna, dok je za drugi medij direktor Varkoma rekao da je uloženo 1,3 milijuna kuna od sredstava koje prikuplja za vodne građevine. No, kada su bazeni postali vodna građevina? Prema zakonu, bazeni i kupališta to nisu. Usto, podsjećam na Statut Grada kojim definirano da o raspolaganju imovinom vrijednosti veće od milijun kuna odlučuje vijeće. Mi o nikakvim ulaganjima nismo odlučivali. Imamo netransparentni postupak za koji gradska vlast ne želi ni gradskim vijećnicima dati uvid u cijeli postupak što budi ogromnu sumnju. Imamo ulaganje u privatnu imovinu prije odluke o kupnji te ulaganje strogo namjenskih sredstava u privatnu imovinu koja uz to nije vodna građevina. Usto, radove je izvodio Varkom koji po Statutu tvrtke nije registriran za takve radove i zahvate, a prema Zakonu o voda to ni u kojem slučaju ne smije raditi te nema kontrole trošenja sredstava jer su investitor, izvoditelj i nadzor iste osobe. No, neobično je što Grad za dva milijuna kuna kupuje ono što je prije 30 godina besplatno poklonjeno Turistu. U postupku privatizacije tadašnja gradska vlast nije tražila povrat bazena te društvena imovina prelazi u privatne ruke - ukazao je Bosilj dodavši da vijećnici ne mogu znati da ulaganje od 1,3 milijuna kuna nije diglo vrijednost imovine pa bi Grad za bazene, umjesto 2 milijuna kuna, platio svega 700.000 kuna.

Čehok mu je, odgovarajući na pitanje, poručio da „zna da se teško miri s vlastitom nesposobnošću stranke, no neka ne optužuje ljude“.

- Vi i Habuš ste šest godina pokušavali kontaktirati s Turistom, a ništa niste uspjeli. SDP, slušajte me! Ne, uopće niste bili dio vlasti. Vi ste bili u nadzornom odboru, Marković i Ister isto! Ako niste bili dio vlasti, zašto ste bili u NO? No, kakve veze ja imam s 1988. godinom? Susjed Bosilj, vaši su praktički tada isto bili na vlasti! Zašto je Partija čekala, mogla je napraviti reviziju pretvorbe! Otkud vam to da su bazeni vodna građevina. To nije vodna građevina. Novinari mogu svašta napisati, no to ne znači da je to istina - poručio je Čehok.

Dodao je da je cijena zemljišta od 13 eura za jedno od najvrjednijih zemljišta u gradu izuzetno povoljna, a postoji i mogućnost izgradnje objekata.

- To je praktički zabadava u odnosu na benefite koje Grad dobiva - rekao je Čehok.

U raspravu se uključio i Davor Patafta (Liga za Varaždin) koji je obojici poručio da puste partizane i privatizacije, Ivicu Račana te da ne rade cirkus.

- Ljudi vas gledaju i smiju se, nemojte se srditi jer to kažem. Ondje je bilo ruglo, to je činjenica, i obnova kupališta našla se u programu Lige za Varaždin. Oprostite Čehok, no prepisivali ste. Vaš program je imao 1,5 stranicu, u njemu nije bilo kupališta. S obzirom na program Lige za Varaždin, mi ćemo podržati kupnju jer smatramo da je to povoljna kupnja i radi se o jedinstvenoj lokaciji - naglasio je Patafta.

Raspravu je obilježilo i Čehokovo podbadanje Bosilja o imenu njegova psa. U nekoliko mu je navrata Čehok dobacio da se zove Marx na što je Bosilj poručio da mu je ime Max.