KOMARCI NAPADAJU Kakva je situacija u Varaždinskoj županiji i gdje najviše grizu Foto: ilustracija

KOMARCI NAPADAJU Kakva je situacija u Varaždinskoj županiji i gdje najviše grizu

| 1.7.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Broj komaraca je nešto veći u dijelovima županije koji se nalaze uz vodene tokove u odnosu na prethodne godine. Razlog je taj što je u svibnju bilo dosta padalina, a to pogoduje razvoju komaraca s obzirom na to da se prva tri stadija razvoja komaraca odvijaju u vodi - rekao nam je Božidar Putarek, dipl.san.ing., voditelj Djelatnosti za dezinfenciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, dodavši da razvoju komaraca pogoduju razdoblja s većom količinom oborina, osobito ako se nakupljena voda zadržava dulje od 7 dana, odnosno ako voda ne ispari uslijed visokih temperatura.

Napomenuo je i da, uslijed visokih temperatura, razvoj komarca iz ličinke u odraslu jedinku traje kraće od 10 dana.

Uključila se i Vlada

Najezda komaraca zbog vremenskih (ne)prilika predstavlja veliki problem diljem Hrvatske, stoga je i Vlada RH prošli tjedan ovlastila Ministarstvo zdravstva da sa županijskim zavodima za javno zdravstvo osigura bolju i učinkovitiju dezinsekciju komaraca. Ovisno o tijeku rješavanja problematike dezinsekcije komaraca u županijama, u provedbu tog Zaključka uključit će se i Vlada, i to pružanjem financijske pomoći u skladu s raspoloživim sredstvima u državnom proračunu.

Kako pojašnjava Putarek, suzbijanje komaraca se provodi na dva načina.

- Prvo se provode mjere suzbijanja larvi komaraca koje se nalaze u vodi na način da se takve vode tretiraju s inhibitorima rasta koji sprječavaju razvoj komarca u odraslu jedinku, odnosno sprječavaju izlazak komaraca iz vode. Za suzbijanje odraslih jedinki koristi se metoda hladnog zamagljivanja (ULV postupak) koja se provodi u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, a to su predvečerje i u rano jutro pred izlazak sunca - kaže Putarek.

Putarek napominje da vrsta i brojnost komaraca ovise o vrsti i veličini legla.

Uklonite nakupljenu vodu

- Staništa (legla) jajašca, ličinki i kukuljica su vode stajaćice, bare, lokve, kanali, potoci, poplavne livade, šikare, šume, bačve s vodom, vaze, auto gume, odbačene kante i kućanski aparati, podrumi stambenih zgrada, šahtovi, septičke jame te sva druga mjesta i predmeti na kojima voda poslije kiše stoji dulje od 7 dana - pojasnio je i napomenuo da građani znatno mogu utjecati na smanjenje broja komaraca u svojoj okolini.

Što možete učiniti da bi u vašoj okolini bilo manje komaraca, gdje se provodi suzbijanje komaraca, a gdje to nije potrebno, te kako se zaštititi od ovih ljetnih napasnika, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...