Bleiburg: Umjesto da se vrati doma, Viničanec ostao u - zatvoru

| 19.5.2019. u 11:55h | Objavljeno u Aktualno

 Povodom 74. godišnjice Bleiburške tragedije, među desetak i više tisuća onih koji su se prisjetili brojnih žrtava na kojima je ubrzo uspostavljen komunistički sustav bili su i oni iz Varaždinske županije. Za prijevoz autobusom pobrinula se Općina Visoko, a uz mještane Visokog u autobusu je bila i nekolicina Varaždinaca, kao i mještana Hrašćice, Sračinca i Vinice. No, nisu se svi vratili....

bleiburg1.jpg

- Otišli smo i ove godine, kao i proteklih, odati počast žrtvama koje su nastradale 1945. godine, kako na tamošnjem polju, a još više i tijekom „križnog puta“ i stratištima diljem Slovenije i Hrvatske. Ove godine na Bleiburškoj komemoraciji sudjelovalo je između 10 i 15 tisuća osoba, a program je počeo u 11 sati s molitvom na mjesnom groblju u Unterloibachu. Nakon molitve, krenula je procesija prema Loibaškom polju gdje je bila misa koju je predvodio krčki biskup Ivica Petrinjak. On je ukazao da se nismo okupili zbog mržnje, već sjećanja na žrtve. Komemoracija je završila nešto prije 14 sati, veli nam Damir Laljek, branitelj i varaždinski gradski vijećnik (HDZ), koji posebno naglašava da je komemoracija prošla časno i dostojanstveno, bez ikakvih vidljivih nacističkih obilježja i većih izgreda.

Međutim, usprkos svim upozorenjima o velikim novčanim kaznama te posebnim upozorenjem na samom polasku prema Austriji od njegove strane kao vođe puta da se ne ističu nacistički simboli, pozdravi i tome slično, odnosno da se pazi na ponašanje kako se nebi došlo u neugodnu situaciju - jedan sudionik je podigao desnu ruku u vis.

- Bilo je to više iz zezancije. No, to je bilo dovoljno za austrijsku policiju da ga uhite i zatvore, veli Laljek.

bleiburg2.jpg

Prije samog polaska prema kući, interveniralo se kod austrijske policije te se molilo da se neozbiljni sumještanin pusti da bi se s njima vratio svojoj obitelji, ali bilo je to uzalud.

- Od austrijskih policajaca smo dobili obavijest da mi krenemo, a naš suputnik, koji je uhićen, ostat će u zatvoru. Nadam se ne dugo. No, ovime bih željeli upozoriti sve koji će ubuduće ići na komemoracije u Bleiburg u Austriju da se ponašaju dosljedno kako se to i očekuje, odnosno traži jer s austrijskom policijom nema šale: ona je dosljedna i rigorozna, a kazne za ovakve prekršaje su i do nekoliko tisuća eura, upozorava Laljek.

bleiburg3.jpg

Dok je tako u austrijskom zatvoru ostao jedan Viničanec, koji očigledno ne shvaća kako se s nekim žalosnim i jadnim stvarima iz povijesti ne treba šaliti, nije poznato je li se i što dogodilo s obližnjim prosvjednicima, posebice onima koji su uoči prosjeda mahali ne samo s jugoslavenskim, nego i komunističkim zastavama, valjda u čast onih koji su odgovorni za masovne poslijeratne zločine i uvođenje novog totalitarizma.... Što li tek o tome reći?

Označeno u