Bivšem direktoru i suvlasniku Stanoinga Eduardu Brumenu počelo suđenje zbog prijevare

| 26.2.2018. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Protiv Eduarda Brumena, bivšeg direktora i suvlasnika Stanoinga, nekada najvećeg investitora u stanogradnju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, počelo je na varaždinskom Općinskom sudu suđenje zbog prijevare u gospodarskom poslovanju. Kazneni progon protiv njega pokrenuo je privatni tužitelj Jurica Robert Hajdarović Haidar kao oštećeni, a nakon što je varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo njegovu kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Stanoinga - odbacilo.

U optužnici se navodi da je u studenom 2011. godine Brumen predložio Hajdaroviću kupnju trosobnog stana od Stanoinga u Jalkovečkoj ulici, koji bi platio dijelom s prebijanjem potraživanja svojeg arhitektonskog ureda, koje je iznosilo 286 tisuća kuna, a dijelom s potraživanjem svoje majke Barbare Hajdarović s naslova pozajmice koju je dala Stanoingu, a koja je „nastala“ od novca koji je uložila u bivšu Štedno kreditnu zadrugu Stanoing. Pri tome mu je rekao da je na zemljišnoknjižnoj čestici, na kojoj je sagrađena zgrada sa spomenutim stanom, upisano založno pravo u korist Auto kluba Varaždin, ali da je to „sitnica“, odnosno da je to založno pravo upisano samo formalno radi osiguranja nekog manjeg kredita, tako da će biti brisano do kraja 2011. godine, a svakako u roku od šest mjeseci od dana kupoprodaje. Međutim, kako se naglašava u optužnici, nije imao stvarnu namjeru da ishodi brisanje založnog prava jer je bio svjestan da to neće biti moguće s obzirom na tražbinu Auto kluba Varaždin od pet milijuna kuna osigurane tim založnim pravom, kao i na ukupnu financijsku situaciju te način na koji je vodio poslovanje Stanoinga. Tima je oštećenika kao tužitelja doveo u zabludu i naveo ga da taj prijedlog prihvati, odnosno potpiše kupoprodajni ugovor br. 76/11 o kupnji trosobnog stana broj 46 na trećem katu zgrade u Jalkovečkoj 100 b, kao i parkirno mjesto i parkirno mjesto u podzemnoj garaži za ukupnu cijenu od 803.558,36 kn.

Iako su kupoprodajni ugovor potpisali 9. studenog 2011., do isteka ugovorenog roka 9. svibnja 2012. nije ishođeno brisanje založnog prava niti bilo što poduzeo radi brisanja, čime je Stanoing pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 803.558,36 kn, ujedno oštetivši Juricu Roberta Hajdarovića Haidara kao tužitelja za isti iznos.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u