Beskućnici u prenoćištu mogu boraviti do godinu dana, a onda opet - na ulicu

Jelena Šaško | 17.10.2016. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

Od 1. listopada prenoćište za beskućnike Varaždin licencirano je te je donijeto rješenje o smještaju, a to znači da će svaki beskućnik u prenoćištu maksimalno moći ostati do godinu dana.

Rješenje izdaje Centar za socijalnu skrb i nakon šest mjeseci beskućniku se može produljiti rok korištenja prenoćišta na dodatnih šest mjeseci. Takva pravila prisiljavaju samog beskućnika i socijalnu službu da ga na neki način zbrinu – objašnjava Nikola Dugandžić, predsjednik udruge “Novi put”, koja je u povodu Svjetskog dana beskućnika, 10. listopada, organizirala Dan otvorenih vrata.

U samom prenoćištu zatekli smo korisnike kako rade na uređivanju vrta i okućnice.

Dvanaest se nas ovdje bavi vrtom te imamo dva plastenika, a dobivamo i 800 kuna socijalne pomoći, od čega živimo. Također, skupljamo boce po gradu i na taj način preživljavamo. U prenoćištu imamo dnevni red, kojeg se moramo držati, a svaki tjedan netko od nas preuzima dežurstvo nad kućom. Moramo održavati unutarnju čistoću, sami čistimo sanitarne čvorove, spavaonice, dnevni boravak i kuhinju. Svi se brinemo o čistoći kuće – objašnjavaju korisnici dodajući da su već obavili pripremu vrta za zimu, posadili češnjak, skuhali ajvar te pripremili papriku i ciklu za zimnicu.

Njihova socijalna radnica, Maja Horvat, s njima je do podneva, do kad se najčešće i oni zadržavaju u kući.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti