BALE PRIJEPORA: Bale u MBO postrojenje u koje još treba uložiti 66 milijuna kuna!? Foto: Ilustracija/Arhiva Varaždinske vijesti

BALE PRIJEPORA: Bale u MBO postrojenje u koje još treba uložiti 66 milijuna kuna!?

| 12.11.2018. u 14:50h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja pita gdje je cost-benefit analiza, odnosno financijski pokazatelji sanacije bala, dok gradska vijećnica Lovorka Gotal-Dmitrović veli da to ni ne treba biti u Programu sanacije lokacije “Brezje”

Iako se vjerojatno mnogi slažu da bi napokon trebalo riješiti više od 100 tisuća tona baliranog komunalnog otpada, koji se već 13 godina nalazi na ulazu u Varaždin, nikako da se postigne suglasnost oko načina kako to učiniti.

Zorno to pokazuju i zadnji prijepori oko Programa sanacije lokacije “Brezje”, koji je napravila varaždinska tvrtka EcoMission d.o.o. koja ima ovlaštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike za tu vrstu posla. Voditeljica izrade Programa sanacije je Marija Hrgarek, dipl.ing.kem.tehn., direktorica tvrtke EcoMission d.o.o., koja ima dugogodišnje iskustvo u poslovima zaštite okoliša, sa suradnicima Antonijom Mađerić, prof.biol., Ivanom Rak Zarić, mag.educ.chem. i Igorom Ružićem, dipl.ing.sig.

Kao predstavnik podnositelja Zahtjeva za pokretanje postupka procjene utjecaja na okoliš je doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović.

”Kruške i jabuke”

U vezi tog programa za uklanjanje otpada i sanacije onečišćenog tla na lokaciji „Brezje“, varaždinski gradski vijećnik Vjeran Strahonja ustvrdio je da je prošao “ispod radara”, što nije daleko od istine budući da su ga Grad Varaždin, Varaždinska županija i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na svojim je internetskim stranicama objavili 2. listopada, a primjedbe je zainteresirana javnost mogla dostaviti u roku od 30 dana.

Za to se ne bi ni znalo da se nije oglasio Strahonja, koji se nije upuštao u detaljnu raščlambu Programa sanacije, nego je samo ukazao da ne sadrži cost-benefit analizu, odnosno nema financijske pokazatelje, izuzme li se jedna rečenica o troškovima.

- U tom poglavlju autori nisu spomenuli niti jedan rizik, a cost-benefit analize praktički nema. Niti jedan trošak u tom poglavlju, a niti u cijelom Programu nije izražen novčano, isto tako ni koristi - ustvrdio je Strahonja u vezi cost-benefit analize, koja ima šest rečenica, pri čemu je posebno ukazao da je u Programu sanacije od 88 stranica kao jedina mogućnost navedena obrada baliranog otpada u obližnjem MBO-u.

Za gradsku vijećnicu Lovorku Gotal Dmitrović, koja je ujedno i predstavnica Grada Varaždina u postupku procjene sanacijskog programa, radi se o miješaju “kruški i jabuka”, i to zbog nerazumijevanja cijelog postupka i dokumentacije.

- Glavna stvar koju treba razumjeti jest da se u ovom cjelokupnom postupku, koji traje godinama, radi o velikom broju različite dokumentacije. Problem je nastao zato jer se ne razumije što je program sanacije, koja je to faza - ukazuje Gotal Dmitrović.

”Nerazumijevanje dokumenata”

Kako pojašnjava, postoji više različitih postupaka, odnosno stručnih podloga koji se izrađuju za pokretanje tih postupaka, kao što je strateška procjena utjecaja na okoliš (izrađuje se Strateška studija o utjacaju na okoliš), zatim procjena o utjecaju na okoliš (izrađuje se Studija o utjecaju na okoliš), pa ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš (izrađuje se Elaborat ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš) i dr.

- Za lokaciju Brezje postoji studija, postoji elaborat, postoji plan sanacije, plan aktivnosti za rješavanje problema, postoje različiti dokumenti. Svaki od tih dokumenata je rađen kao stručna podloga u svrhu dobivanja rješenja od nadležnog ministarstva, kojim bi se krenulo u rješavanje bala - pojašnjava Gotal Dmitrović dodavši kako problemi nastaju upravo zbog nerazumijevanja dokumenata.

Više o Programu sanacije i prijeporima oko rješavanja problema baliranog otpada u Brezju, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...