Bajkoviti Božićni bal u dvorcu Klenovnik okupio 120 uzvanika

| 10.12.2018. u 11:09h | Objavljeno u Aktualno

Uz raskošne kostime, ukrase i prigodni glazbeni program u bolnici Klenovnik u subotu prvi je puta održan bal "Božić u dvorcu Klenovnik". Na balu se okupilo oko 120 uzvanika, a na repertoaru su bili Straussov valcer, barokni plesovi i melodije. Marijeta Fištrek okupljene je upoznala s burnom poviješću dvorca koji je bio u vlasništvu obitelji Drašković. Bal su organizirali zaposlenici Opće bolnice Varaždin, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik.  

- Vođeni idejom da jednoj od dvorana najvećeg hrvatskog dvorca Klenovnik udahnemo nekadašnji sjaj, odlučili smo organizirati sakupljanje novčanih sredstava za njezinu obnovu. Cilj nam je da javnost pokušamo senzibilizirati za važnost očuvanja naše kulturne baštine. Želja nam je da nam se u tom nastojanju pridruže i svi oni koji mogu iskoristiti svoj poslovni i društveni utjecaj u postizanju našeg cilja - poručuju zaposlenici bolnice u Klenovniku. Dvorac Drašković ranobarokni je objekt sagrađen početkom 17. stoljeća kojemu su u kasnijoj fazi dograđena dva paralelna krila. Objekt je zaštićeno kulturno dobro, a uz dvorac nastaje i perivoj. Najstariji dio perivoja nastao je u drugom desetljeću 17. stoljeća. Dvorac tijekom stoljeća mijenja vlasnike, a u rujnu 1927. postaje sanatorij za liječenje TBC–a tadašnje države, i od tada je bolnica. 

- Svjesni činjenice da je organizacija ovog bala samo mali korak, vjerujemo da postoje načini da se nađe rješenje kako bi se kulturno dobro zaštitilo od propadanja, našim bolesnicima osigurala udobnost i kvalitetnija skrb, a zaposlenicima i cijelom ovom kraju, kojem je ova bolnica srce i duša, osigurao napredak i budućnost mladim ljudima. Cilj nam je bio da kroz zamolbe za donaciju našim najvećim dobavljačima pokušamo prikupiti barem dio sredstava za obnovu dvorane. Već smo dobili i neke pozitivne odgovore, na čemu smo iznimno zahvalni. Svi oni koji žele donirati sredstva za obnovu dvorane mogu se pismom namjere javiti ravnatelju i pravnoj službi OBV-a - ističu u Klenovniku. 

Galerija slika