B. Hranić: Župan bi trebao zatvoriti AZRA-u i djelatnicima omogućiti da idu stopama bivšeg šefa

D.P./Varaždinske vijesti | 15.2.2017. u 12:16h | Objavljeno u Aktualno

Načelnici triju HDZ-ovih općina, Vidovca, Vinice i Gornjeg Kneginca jutros su ponovno upozorili na lošu provedbu projekta Aglomeracija Varaždin vrijednog 684 milijuna kuna.

- Upoznati ste s činjenicom da je projekt pokrenut 2010. godine, a u isto vrijeme je s projektom krenula i Međimurska županija. I dok su Međimurci do danas izveli radove u vrijednosti od 200 milijuna kuna mi se mučimo s raspisivanjem i poništavanjem natječaja, a pompozno najavljivani projekt i dalje je u neizvjesnosti zbog nedovoljne kapacitiranosti Varkoma koji je nositelj investicije - upozorio je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

Hranić je postavio i pitanje zašto se projekt širio na Općine koje nisu imale spremne projekte.

- Moglo se graditi u dvije etape pa bi se ono što je spremno gradilo, a što nije bi se pripremalo paralelno i nastavilo nakon završetka prve etape. Time bi se izbjegla penalizacija i bio bi ispoštovan rok - kazao je Hranić te podsjetio kako je rok za izgradnju 2018. godina.

- Projekt se sigurno neće završiti prije 2021. godine, zbog čega će sigurno stići penali, i sad najednom kao spas dolazi tvrtka Euro Consulting Nikole Kučiša, bivšeg direktora Azre koja će pratiti Varkom svojim konzultanskim uslugama za 8,6 milijuna kuna. Očigledno je i župan svjestan da djelatnici Azre, a ima ih hvala Bogu ni sami ne znamo koliko, ne mogu pratiti jedan tako velik projekt pa bi logično bilo da Županija agenciju zatvori i djelatnicima omogući da hrabro krenu privatnim vodama kao i njihov bivši direktor - predložio je Hranić dodavši kako da bi se kako bi se onda možda više trudili.

Na kraju Hranić je zaključio kako smatra da je za cijelu situaciju s Aglomeracijom odgovoran Varkom na čelu s HNS-ovim direktorom Vladom Vlašićom.

- Taj čovjek ima previše osobnih problema s komunalnim obvezama da bi se bavio ozbiljnim poslom direktora jednog tako velikog poduzeća - kazao je Hranić te podsjetio na Vlašićovo neplaćanje računa za komunalne usluge.

- Očigledno on i doma ne vodi ne brigu o ničemu pa kako će na poslu - zaključio je Hranić s kojom se u potpunosti slaže i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

- Mi od 2008. godine imamo građevinsku dozvolu za općinu Vinica, a na projekte koji su u potpunosti spremni potrošeno je oko milijun kuna. Tražio sam da mi koji smo spremni za izgradnju, uđemo u realizaciju, ali to se nije dogodilo - kazao je Kostanjevac te istaknuo kako treba doći kraj spletkama te se treba početi raditi, kako građani ne bi na kraju morali sve to skupa platiti.

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški također smatra da je projekt Aglomeracije trebao ići u fazama, a ne da se pomiješaju Općine koje imaju spremne projekte i one koje nemaju.

- To je kao da pomiješate kruške i jabuke i uostalom, radi se o velikom poslu, kojeg u komadu ne može odraditi niti jedna lokalna tvrtka. Kada se bude raspisivao javni natječaj morat ćemo tražiti nekog izvana znači da se ovim nefaznim pristupom išlo protiv lokalnog gospodarstva - zaključio je Kaniški.
Podsjetimo, projekt Aglomeracije Varaždin odnosi se na izgradnju kanalizacije na području Grada Varaždina i Općina Vidovec, Maruševec, Vinica, Cestica, Petrijanec, Sračinec, Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki.

Ukupna vrijednost investicije je 684,6 milijuna kuna, a predviđena je izgradnja 242 kilometara cjevovoda sa 108 precrpnih stanica. Projektom će biti obuhvaćeno 83.512 stanovnika Varaždinske županije.