Avar: Završio odvoz bala koje nisu pod koncesijom, Brezje će biti sanirano do 2020.

| 18.1.2018. u 15:44h | Objavljeno u Aktualno

Odvoz prve ture baliranog otpada iz Brezja, ključnog broja 19 12 99, a koje nisu bile pod koncesijom, završio je s jučerašnjim danom. Rekao je to prilikom današnjeg kolegija gradonačelnika njegov zamjenik Zlatan Avar.

- Radilo se o 3.560 komada, prosječne težine 900 kilograma, a time smo završili ono što smo najavili u kampanji, da ćemo odvoziti onaj dio baliranog otpada koji možemo, odnosno dio bala koji nije pod koncesijom - pojasnio je Avar.

Iz gradskog proračuna, kaže, ni kuna nije izdvojena za odvoz već je to bilo u obvezi Varkoma. To je, smatra, moglo biti riješeno još i prije šest godina.

Što se pak tiče preostalog dijela baliranog otpada, oko 15.000 komada s područja četiriju općina ključnog broja 19 12 12, i 94.600 pod koncesijom, uvjerava kako će i to uskoro biti riješeno.

- Prije dva mjeseca sazvao sam sastanak s načelnicima kako bismo ponudili model obzirom da su i općine dobile dio sredstava koje je Varkom tada skupljao, vidjeli koliko to košta kako bismo se dogovorili oko financijske konstrukcije. Razgovori još traju - rekao je Avar dodavši da očekuje da će za tjedan do dva tjedna javnosti moći predložiti i rješenje najvećeg dijela baliranog otpada.

- Tu ćemo javnosti predstaviti naše viđenje kako kompletno riješiti taj problem. Važno je reći da se bale koje nisu pod koncesijom odvoze, da ih zbrinjavamo na zakonit način, a za što imamo i potvrdu Agencije za gospodarenje otpadom i ministarstva. Novinari koji su bili zločesti mislili su da to odvozimo na nelegalan način, no na svoju su se žalost prevarili. Usto, bitno je reći da je to tri posto ukupnog problema, odnosno gotovo pet posto, a ne 0,0001 posto kako je na VTV-u računao župan. Međutim, da bismo završili cijelu priču i sanirali odlagalište u Brezju, moramo maknuti bale koje nisu pod koncesijom da se ne bi dogodilo da riješimo dio koji je pod koncesijom, a da ostatak ostane - naveo je zamjenik gradonačelnika dodavši da će svoj plan predstaviti i ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša zajedno sa zahtjevom za sufinanciranje.

Do 2020. godine bi odlagalište u Brezju, kaže, moglo u potpunosti biti sanirano.

- Ako se svi naši napori koje smo uložili ostvare, ako dođe do dogovora i ako se naš model prihvati, mislim da možemo do 2020. završiti tu priču - poručio je.

Označeno u