Auto osiguranje poskupljuje i do 50 posto? Foto: Pexels/ilustracija

Auto osiguranje poskupljuje i do 50 posto?

VV / hrt.hr | 1.1.2024. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

S novom godinom stižu i nove promjene u cijenama svih vrsta auto osiguranja. Naime, novi zakon poskupjet će premije za auto osiguranje, ali donosi i veću zaštitu za vozače, piše hrt.hr. Promjene se odnose i na auto servisere.

Prometni stručnjak prof. Željko Marušić rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da je novi zakon trebalo donijeti, ali ne u ovakvom obliku.

- Mislim da je ovo napravljeno ishitreno, dodao je.

- Ovo je bio jedan koordiniran i dobar pritisak određenih interesnih skupina, rekao je Marušić.

- Ako smo sad imali lobi auto osiguranja, sad su tu serviseri, odvjetnici, i to se poklopilo s potrebom da se zbog Rimčevih zasad poprilično imaginarnih robotaksija donese novi zakon, rekao je.
Naglasio je da će sad većina plaćati više, a pogotovo najugroženiji, poput umirovljenika, koji, kako je istaknuo, manje voze i voze manje rizično.

- Poskupljenje će biti od 20, 30, možda i do 50 posto, rekao je Marušić.

Što se tiče sigurnosti u prometu, profesor je rekao kako već dugo zagovara tvrdnju da je izvjesnost kažnjavanja najvažnija.

- Kad to poboljšamo, bit će manje stradalih. I ovaj novi sustav koji se uvodi, Crocodile 2 Croatia, više kamera - to je put ka povećanju sigurnosti. Dakle, manje izvjesnosti da ćete proći bez kazne, da se vozači počnu, uvjetno rečeno, plašiti kršiti prometne propise - to će doprinijeti sigurnosti, zaključio je Marušić.