Apel roditeljima i vozačima: Osigurajmo djeci siguran početak školske godine Foto: VV arhiva / ilustracija

Apel roditeljima i vozačima: Osigurajmo djeci siguran početak školske godine

Varaždinske vijesti | 2.9.2018. u 08:11h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak, a ta se velika promjena održava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece.

Uvidom u evidencije prometnih nesreća, varaždinska je policija utvrdila da tijekom rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece, i to najčešće kao pješaci zadobivajući razne ozljede.

- S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica koja su ipak najčešća u vrijeme dolaska i odlaska u školu. I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su  zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost - napominju iz policije.

Stoga pozivaju roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoju djecu za samostalno sudjelovanje u prometu, da ih upozore na loše, i vlastitim primjerom, pokažu pozitivno ponašanje.

Dodaju kako je djetetu poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću, a kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekuju pred školom, roditelji bi trebali izbjegavati nalaziti se na suprotnoj strani ulice.

- U želji da ova kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece, apeliramo na vozače motornih vozila da u narednom periodu posvete dodatan oprez kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ii treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa - ističu iz policije.

U cilju zaštite djece, iz PU varaždinske najavljuju češće i preventivno i represivno djelovanje u zonama odgojno obrazovnih ustanova, gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanje znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa prometna tehnika: multanova-Gatso, kamera, vozilo presretač, laser i dr.

Kako bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, PU varaždinska će organizirati i edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila, stvaranje kulturnih navika na prometnici.