Anto Nobilo o tome što bi logoraši iz BiH mogli koristiti u tužbama protiv RH

V.V. / N1 | 14.12.2017. u 09:53h | Objavljeno u Aktualno

Odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao, među ostalim, i najavu tužbe logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske.

O čemu će ovisiti odluka hoćete li prihvatiti zastupati logoraše iz BiH, koji su najavili tužbu protiv Republike Hrvatske?

Predstavnici logoraša bili su jučer kod mene i načelno smo se dogovorili da ćemo zajedno krenuti u tom pravcu, ali nisu potpisane punomoći, jer treba provjeriti niz činjeničnih i pravnih pitanja. Prema mojem mišljenju, smatram da se može pripisati odgovornost hrvatskoj državi za ono što se događalo u logorima, ali trebat će napraviti dubinsko istraživanje međunarodnog prava i ostalih činjenica. Trebat će pročitati cijelu presudu Prliću i ostalima, koja je obimna. I nakon što to napravim naći ćemo se ponovno s predstavnicima logoraša i dogovoriti konkretne korake.

Vlada i neki odvjetnici tvrde da nema temelja za tužbu logoraša. Kako to komentirate?

To je točno. Na temelju presude ne možete podići i tražiti ništa od Republike Hrvatske. Međutim, ta presuda je utvrdila nešto što je nova činjenica u međunarodnom pravu, a to je da su predsjednik države, ministar obrane i načelnik glavnog stožera sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu u ratu koji je bio međunarodni i smatram da se stvorio standard operativne kontrole koje međunarodno pravo traži da bi se zločini u jednoj državi mogli pripisati drugoj državi. Tu bi činjenicu koristili u tužbama protiv Republike Hrvatske. Osnovno je pitanje može li se ono što se događalo u logorima u BiH pod upravom HVO-a pripisati Republici Hrvatskoj ili ne. Po mom mišljenju - da. Stalni sud pravde u Haagu traži da bi država bila odgovorna, morala bi imati operativnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, a pošto je Tuđman bio u udruženom zločinačkom pothvatu, taj se uvjet i ostvario i možemo zaključiti da je Hrvatska imala ne samo opću kontrolu nego i konkretnu operativnu kontrolu nad postupcima i osnivanju logora.

Cijeli tekst čitajte na N1.

Označeno u