ALARMANTNO Na preglede kod specijalista pacijenti čekaju čak 351 dan Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

ALARMANTNO Na preglede kod specijalista pacijenti čekaju čak 351 dan

| 5.11.2018. u 16:03h | Objavljeno u Aktualno

- Pilot projekt prioritetnih lista je započeo prije nekoliko mjeseci, a sada će se uvesti u sve bolnice - najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u siječnju ove godine, pojašnjavajući kako bi se tim projektom riješio problem lista čekanja u svim bolnicama.

Naime, priorotetne liste trebale su omogućiti da ozbiljno bolesni pacijenti obave pregled kod specijalista u roku od tri dana, a sve daljnje pretrage unutar mjesec dana.

U međuvremenu, liste čekanja nisu ništa manje, ako ne i dulje. Kao što smo već pisali, u varaždinskoj bolnici na ultrazvuk dojke čeka se više od godine dana. Zabrinjavajuće je da ne čekaju toliko samo žene za redovni pregled, već i one koje su imale onkoloških problema. Tu je i problem kardiološke ambulante. Pacijenti se žale da kardiološka ambulanta u Varaždinu više ne postoji i da ih iz Opće bolnice Varaždin šalju na preglede u Čakovec ili druge bliže gradove. Uz to, mladim majkama nije nepoznanica da se u varaždinskoj bolnici na ultrazvuk kukova novorođenčeta čeka i do pola godine, a pedijatri navode da je to pregled koji bi se trebao obaviti u prvih mjesec dana života kako bi se na vrijeme moglo reagirati. Sami pedijatri majke upućuju u bolnice u Čakovec ili Koprivnicu gdje se pregled može obaviti u roku par tjedana.

Koji su razlozi podužih lista čekanja u varaždinskoj bolnici? Je li to nedostatak liječnika, nedostatna ili zastarjela oprema, nemogućnost organizacije ili nešto sasvim drugo? Nažalost, sugovornika u varaždinskoj bolnici koji bi pojasnili u čemu je problem, nismo pronašli, unatoč brojnim poslanim upitima.

Ipak, kako je ovih dana rekao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucijan Vukelić, problem kao takav ne postoji jer liste čekanja postoje svugdje u svijetu.

- Problem kao takav, ja bih rekao da ne postoji problem. Jer liste čekanja postoje svugdje na kugli zemaljskoj, osobito u Europi. To nisu hitnoće, to nisu životno ugroženi pacijenti - smatra Vukelić.

Na listama HZZO-a najdulje se čeka na operaciju ručnog zgloba, u prosjeku 815 dana, dok se na početak ortodontske terapije čeka 561 dan. Od dijagnostičkih pregleda na magnete se u prosjeku čeka od 350 do 450 dana, dok se na prvi pregled kod reumatologa čeka 284 dana.

Više o ovo temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti