Aktivnosti i troškovi zastupnika: auto, stanarina, avion, odvojeni život.. Foto: Ilustracija

Aktivnosti i troškovi zastupnika: auto, stanarina, avion, odvojeni život..

| 4.1.2024. u 17:55h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom je saboru među saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije protekle godine najaktivniji bio Damir Habijan (HDZ). Saborske službe zabilježile su  229 njegovih aktivnosti samo u sabornici, bez nazočnosti sjednicama saborskih tijela i ostalom. Čak 70 puta odgovarao je na replike, a njim je imao 63, isto toliko puta imao je povrede poslovnika, dok je 25 puta govorio kao predstavnik kluba zastupnika HDZ-a.  Ove aktivnosti, kao i ostale koje nisu zabilježene, nesumnjivo su pridonijele njegovom izboru za ministra gospodarstva i održivog razvoja.    

Druga po aktivnosti u sabornici je Barbara A. Vupora (SDP) sa 106, a tik do nje Nadica D. Budinski (HDZ), iako nije ostala cijele godine zastupnica. Slijedi Siniša Jenkač (HDZ) s 50, a zatim Natalija Martinčević (Ref) s 24 te Predrag Štromar (HNS) sa 14.

Aktivnost_saborskih_zastupnika_3.jpg

Osim aktivnosti, Hrvatski sabor redovno, dvaput godišnje, objavljuje polugodišnje i godišnje troškove rada zastupnika nastale u sklopu obavljanja njihovih službenih dužnosti te u skladu s propisima.

Osim plaće, saborski zastupnici imaju i druge troškove. Izuzme li se Dreven Budinski, koja nije bila cijele godine zastupnica, Štromar je zastupnik iz Varaždinske županije s najmanjim troškovima, koji su lani iznosili nešto više od četiri tisuća kuna. Nakon njega slijedi Damir Habijan pa Siniša Jenkač te Barbara Vupora i Natalija Martinčević, koja je najviše letjela zrakoplovima.

Potroseni_novci_u_eurima.jpg

Prema Odluci o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, kako napominju u saborskim službama,  pravo na naknadu za odvojeni život pripada zastupnicima koji imaju prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, a u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika koriste smještaj u stanovima za službene potrebe ili u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima pod jednakim uvjetima kao i u stanovima za službene potrebe.